100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

14 verdensmestre: Her er deres vinder-kaffe

Har du nogensinde overvejet, hvad verdens bedste kaffe er? Her får du en oversigt over, præcis hvilken bønne de seneste 14 verdensmestre har benyttet sig af. 

More...

Hvad er 'verdens bedste' kaffe? 

Det er et kompliceret spørgsmål for det handler jo dybest set om smag og behag. Ikke desto mindre bliver jeg ofte spurgt om det.

Jeg tror aldrig, at vi kommer til at afgøre definitivt, hvilken bønne som er verdens bedste. Ligesom vi heller ikke kommer til at udråbe én enkelt sublim øl eller rødvin, der er bedre end alle de andre.

Men vi kan måske alligevel fremsætte en approksimation ved at studere den nyere kaffehistorie. 

For nylig var jeg i gang med at researche til en anden artikel og skulle i den forbindelse have fat på en liste over, hvilke kaffer der er blevet brugt til verdensmesterskaberne de seneste mange år. 

Til min store overraskelse viste det sig dog, at den liste aldrig er blevet skabt. Derfor måtte jeg dykke ned i arkiver og gamle Youtube-videoer og kombinere en masse data. Men da jeg kiggede nærmere begyndte der at tegne sig et ekstremt interessant billede. 

Når man kigger på de kaffer, der er blevet brugt af verdensmestrene inden for det seneste årti (dét som kan betegnes som renæssancen inden for kaffehistorie), viser det sig nemlig, at der er nogle overordnede trends, som taler et tydeligt sprog.

World Barista Championship vindere


År

Navn

Land

Detaljer

Vasket

Natural

Honey

2017
Dale Harris
UK

Vasket, SL28 fra Finca Las Brumas, El Salvador.

     X
 
 
2016
Berg Wu
TW

Vasket Geisha, Finca Deborah, Panama

     x 
 
 
2015
Sasa Sestic
AUS

Vasket Carbonic Maceration Sudan Rume, Las Nubes, Colombia

     x 
 
 
2014
Hidenori Izaki
JP

Honey, typica, Costa Rica

 
 
     x
2013
Pete Licata
US

Vasket Caturra, Colombia, Huila

      x
 
 
2012
Raúl Rodas
GTM

Honey (pulp natural) fra Finca Soledad, Guatemala

 
 
      x
2011
Alejandro Mendez
ESD

Vasket and natural Bourbon, Finca la Illusion, El Salvador

     x
     x
 
 
 
 
TOTAL
5
1
2

(*Cappuccino- og signaturdrinksbønner er ikke regnet med)

Den bedste kaffe til espresso og pour over

I kaffeverdenen er de to mest prestigefyldte konkurrencer lige nu World Barista Championship samt World Brewers Cup.

Førstnævnte konkurrence tester klassiske barista-skills såsom espresso og mælkebaserede drikke, mens sidstnævnte fokuserer på håndbrygget sort kaffe (i realiteten pour over)

Smagen af den bryggede kaffe er vigtig i konkurrencerne, men når juryen gør den samlede score op er det er lige så vigtigt, at deltagerne kan præsentere kaffen præcist og elegant – og i øvrigt holde orden på deres bardisk. 

Det er altså ikke som sådan kaffen, der kåres som verdens bedste, men baristaen.

Getting ready. #makerseries5 #gesha

Et opslag delt af Ninety Plus Coffee (@ninetypluscoffee) den

Jeg vil dog slå et slag for, at netop disse konkurrencer også er det bedste sted at starte, hvis man skal tale om 'verdens bedste' kaffe. 

Tænk over det. Baristaerne, der deltager i verdensmesterskaberne, arbejder professionelt med kaffe. De bruger 365 dage om året på at brygge, drikke, tænke og tale kaffe.

Inden mesterskaberne løber af stablen udvælger de én enkelt bønne, som de tror og håber har vinderpotentiale.

I konkurrencen er de oppe imod snesevis af modstandere, der har været igennem en lignende selektionsproces.

På mange måder er det ligesom Champions League. Vi kan ikke vide med 100 procents sikkerhed, at det er de bedste fodboldspillere, der har vundet (husk bare på Porto i 2004). Men når vi kigger på de forskellige udskillelsesprocesser, der har været i spil undervejs, kan vi føle os ret sikker på, at det var nogle af de allerbedste lige dét år. 

World Brewers Cup vindere


År

Navn

Land

Detajler

Vasket

natural

honey

2017
Chad Wang
TW

Natural Geisha fra Ninety Plus, Panama

 
      x
 
2016
Tetsu Kasuya
JP

Natural Geisha fra Ninety Plus, Panama

 
      x
 
2015
Odd-Steinar Tollefsen
NO

Natural heirloom fra Ninety Plus, Nekisse, Etiopien

 
      x
 
2014
Stefanos Domatiotis
GR

Vasket Geisha fra Ninety Plus, Panama

      x
 
 
2013
 Erin McCarthy
US

Vasket Geisha, Hacienda Esmeralda, Panama

      x
 
 
2012
Matt Perger
AUS

Vasket Geisha, Finca Santa, Panama

      x
 
 
2011
Keith o' Sullivan
IRE

Vasket Caturra, Finca Bolinda, Bolivia

     x 
 
 
 
 
 
TOTAL
4
3
0


Geisha er hot

Hvad kan vi så se, når vi analyserer resultaterne for de seneste års verdensmesterskaber? En bønne skiller sig ud. Nemlig geisha fra Panama

Den eftertragtede bønne er løbet med sejren i syv ud af 14 tilfælde, når vi kombinerer resultaterne fra de to største kaffeturneringer. Det er meget mere end nogen anden kaffe, men egentlig ikke overraskende. Samtidig har kaffeproducenten Ninety Plus stået bag flere sejre. 

Geisha er generelt den dyreste bønne på kaffeauktioner rundt omkring i verden. Samtidig skiller den sig ud smagsmæssigt sammenlignet med mange andre bønner. Den smager karakteristisk, hvilket nok også gør den særligt populær som konkurrencebønne. 

Hvad er der ellers af interessante tendenser? I Brewers Cup-konkurrencen har de seneste tre års vindere været efterhøstbehandlet med den såkaldte 'natural' eller 'tørre' metode og ikke vasket, som standarden ellers har været i mange år. 

Den form for forarbejdning bidrager til endnu mere frugtighed og bær i den endelige kop.

Centralamerikansk dominans

I WBC er det stadig de vaskede kaffer, som dominerer. De egner sig ganske enkelt bedre til single origin espresso. Derudover er alle kafferne fra Centralamerika (vi tillader os at regne Colombia med). 

Den største overraskelse når man oplister alle vinderne på denne måde er, at der kun er en enkelt afrikansk bønne iblandt. I betragtning af hvor populær østafrikansk kaffe er i specialkaffeverdenen er det måske en anelse misvisende. 

Så hvad er verdens bedste kaffe? Det svinger fra år til år. Men geisha er nok kaffeverdenens svar på Barcelona. Ninety Plus kunne svare til det berømte akademi La Masia. Og Centralamerika er måske Spanien. 

Men derfor kan man jo sagtens gå til en superligakamp og være glimrende underholdt. 

Hvad er verdens bedste kaffe ifølge dig selv? Smid en kommentar nedenfor?

Skriv en kommentar

22 Shares
Share22
Tweet
Share