100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Test af Wilfa Svart Uniform: Lever den op til forventningerne?

Den nye kværn fra Wilfa er et af de mest hypede kaffeprodukter i 2019. I denne anmeldelse ser vi på, om den lever op til de tårnhøje forventninger. 

Nordmændene er et stolt folk. De har fjorde og bjerge. De har vidder. Og så har de enere som Knausgaard og Magnus Carlsen og Tim Wendelboe.

Ja, Tim Wendelboe skal regnes med blandt de helt store. Han er kaffenørdernes kaffenørd. En vaskeægte guru, selvom han forsøger ikke at være det (i modsætning til en hel del andre prominente kaffefolk…)

Udover at være tidligere barista-verdensmester, mange gange nordisk riste-mester og en af pionererne inden for specialkaffe, ejer Tim i dag sin egen kaffefarm i Colombia.

Derfor vækker det opsigt i kaffeverdenen hver eneste gang, Wendelboe sætter sit navn på et nyt produkt. I de seneste år har han sammen med det norske køkkenbrand Wilfa lanceret flere kaffemaskiner og -kværne.

Deres fælles serie af kaffekværne har uden tvivl været den mest populære i prislejet under 1000 kroner herhjemme de seneste fem år.

Forventningerne var med ét gigantiske, da Wilfa og Wendelboe for et halvt år siden offentliggjorde, at de var på vej med en kværn med flade kværneknive henvendt til de allermest seriøse nørder.

Dermed er der også tale om en kværn, der prismæssigt har taget et godt spring opad. Hvor de fleste folk kan investere i en kværn til en plovmand, så kræver det grundige overvejelser før man køber en kværn, der koster fire til fem gange så meget.

(Sponsor disclaimer) Jeg har været så heldig at Wilfa, har foræret mig en kværn til brug i denne anmeldelse. Jeg vil give min ærlige mening til kende, men bare så det fremgår helt klar, så har jeg ikke selv haft checkhæftet fremme. Hvis du er bange for, at det har indflydelse på min dømmekraft, så er du hermed advaret! 

Godt design med en enkelt fejl

Wilfa Svart Uniform er, som du sikkert allerede har noteret dig, en nydelig kværn. Den er utroligt simpel. Den er cylindrisk og mat sort.

En ven bemærkede, at den ligner noget som Steve Jobs kunne have designet. Æstetisk er det bestemt godkendt.

Kværnen har en solid kampvægt, og er lavet i et lækkert materiale. Det virker som om, at den vil holde i mange år.

Brugsmæssigt leverer designet også. Der er der dog små ting, som gør at oplevelsen ikke er helt gnidningsfri. Blandt andet har Wilfa og Wendelboe taget den ret vilde satsning, og bygget en digital vægt ind i låget af maskinen. Det fungerer fint som låg, men jeg kan ikke lade være med at studse over det hver eneste gang, jeg hælder bønner i hopperen.

Lad os blive lidt mere ved vægten. Den er nydelig og bestemt funktionel. Men de fleste kaffenørder vil blive irriterede over, at der ikke er et stopur indbygget i den.

Den nye Wilfa er større end de gamle modeller, men den er ikke gigantisk.

Wilfa har inkluderet bluetooth i vægten og skabt en app, så man kan få en timer-funktion. Men det er simpelthen en bøvlet løsning at skulle have sin telefon frem for at bruge en så basal funktion. Samtidig tilfører app’en ikke noget til brugsoplevelsen udover at kunne tage tid.

Jo, der er er godt nok nogle opskrifter og retningslinjer i forhold til brygge-ratio, men mon ikke de fleste kaffenørder, der overvejer en kværn i dette prisleje har godt styr på det i forvejen.

Lydsvag

Hvis jeg skal sige noget positivt om den digitale vægt er det dog, at den har en vis volumen som låg. Den er simpelthen en god lyddæmper. Overordnet set, er Wilfa Svart Uniform en ret moderat kværn lydmæssigt.

Udover vægten spiller resten af designet godt. Det er meget let at skifte kværnegrad og simpelt at gå tilbage til tidligere indstillinger. Der er 41 kværnegrader. Jeg bruger indstilling 22-30 til filterkaffe, og lejet fra 4-7 til espresso.

Der er ikke en tidsindstilling på kværnen, derimod er der blot en on-off knap. Kværnen har en auto-sluk funktion indbygget. Det vil sige, at den stopper, når der ikke er flere bønner i. Det fungerer udmærket, men dog kan kværnen have en tendens til at stoppe før den sidste bønne er helt malet. I daglig brug fungerer systemet dog udmærket.

Opsamlingskoppen er lavet i metal med et plastiklåg. Den giver kun meget lidt statisk elektricitet, og alt pulver lander, hvor det skal og er let at få hælde over i dit portafilter eller din pour over tragt.

Hvordan kværner den?

Men nok om de overfladiske ting. Lad os i stedet kigge på, hvordan kværnen præsterer.

Wilfa Svart Uniform adskiller sig fra de fleste andre kaffekværne, der er lavet til filter og håndbryg, idet at den har flade kværneblade i stedet for de koniske af slagsen, man som regel ser.

Generelt betyder det, at man kan forvente et mere ensartet resultat. Når man laver eksempelvis pour over, vil de fleste kaffenørder stræbe efter et ensartet resultat. Det er ligesom når du laver en sammenkogt ret; hvis alle de små stykker gulerod er hakket i nøjagtigt samme størrelse, så er de lettere at koge ensartet.

Alle kværne producerer dog en vis mængde “fines” og “boulders”, som det hedder på engelsk. På dansk kan vi kalde det mikrostøv og flager.

Hvis en kværn producerer meget mikrostøv vil det ofte give en ubehagelig bitter og uren fornemmelse i munden. Samtidig vil de store flager give en surhed til den endelige kop. Det er umuligt helt at slippe for disse to typer partikler, men jo mere du kan undgå det, desto bedre vil din kaffe smage.

Wilfa Uniform Svart har flade kværneblade, som er ekstremt effektive til at få has på de store flager. Det betyder, at kaffen smager mere koncentreret og fokuseret. Det er faktisk så markant, at du nok bliver nødt til at justere dine brygge-opskrifter, hvis du kommer til Wilfa Svart Uniform fra en af de typiske begynder modeller. Som regel bruger jeg 66 gram kaffe til en liter, men når jeg brygger med Svart uniform bliver resultatet bedre omkring 60-63 gram. Det lyder måske ikke af så meget, men det er faktisk en markant forskel.

Overordnet set smager kaffe fra kværnen nuanceret med god separation i de forskellige sensoriske områder.

For at gå mere videnskabeligt til værks prøvede jeg at teste kværnen med cupping overfor de to luksushåndkværne Lido 3 og Helor 101. Det var tydeligt, at Lido 3 var mere bitter, mens Wilfa og Helor præsterede på cirka samme niveau – hver med hver deres fortrin.

Helor var mere sød, mens Wilfa Svart Uniform havde en bedre balance samt følelse af klarhed i smagsindtrykket.

Det skal siges, at det er to kompetente kværne som Wilfa Svart Uniform var oppe imod, så det er bestemt en flot præstation.

Godkendt espresso

Noget af det som vakte opsigt ved lanceringen af kværnen, var at den ifølge ophavsmændene kan kværne fint nok til espresso.

Der er kun meget få kværne, som er velegnede til både almindelig kaffe og espresso i dag. Men mange forbrugere drømmer om netop dette.

Jeg har eksperimenteret en hel del med shots fra Wilfa Svart Uniform indtil videre, og jeg har fået ganske udmærkede resultater. Den kan helt klart kværne fint nok. Som nævnt ovenfor har jeg mest brygget espresso på indstilling 4-7.

Kværnegrad 22 (klik for større billede)

Det betyder dog, at maskinen har en helt klart begrænsning som espressokværn. Ofte vil en trinløs kværn være at foretrække eller i det mindste en lang række indstillingsmuligheder. Når man har så få trin som i dette tilfælde vil man kunne lave espresso, men det vil dog aldrig blive helt perfekt.

For mig som fortrinsvist drikker filterkaffe, er det dog en fed mulighed at have, og jeg tror der er en del andre derude, som laver et par shots om ugen, men ellers kører pour over for det meste. For dem er Wilfa Svart Uniform en udmærket løsning.

Hvis din bryggepræference derimod er stik modsat, vil jeg anbefale en dedikeret espressokværn.

Ulemper

Er der andre ulemper, som jeg vil nævne? Jeg vil ikke kalde det en decideret ulempe, men det er er værd at bemærke, at kværnen er tunet fra fabrikken, så den kører med meget få omdrejninger pr sekund. Det betyder, at den tager i omegnen af 45 sekunder om at kværne 25 gram kaffe.

Man undgår at bønnerne bliver varme ved den lavere hastighed, og dermed kan det også anskues som et plus.

For de fleste, som bruger kværnen derhjemme burde det ikke være et problem. Men hvis kværnen skal bruges i professionel sammenhæng, er det en begrænsning som er værd at have for øje.

Den blanke vægt opsamler meget let fingerafryk. Godt hvis du er kriminaldetektiv, mindre heldigt hvis du vil tage produktbilleder.

Udover det, vil jeg igen nævne vægten og den tilhørende app. Det er en kluntet løsning, der rammer forbi målgruppen.

Jeg er blevet spurgt, om prisen også skal nævnes som en ulempe. Selv om den ikke er billig, så er prisen ikke ublu. Den ligger et sted mellem Baratza Sette og Sage Smart Grind Pro, og du får mere for pengene her (uden sammenligning i øvrigt; de to andre kværne er fortrinsvist skabt til espresso).

En af de bedste online kaffeshops, Kaffeteriet, kører i øjeblikket med et introduktionstilbud, som jeg nærmest vil kalde et røverkøb.

(En anden ting man skal huske, når det kommer til pris, er hvordan garantien er skruet sammen. Min erfaring med Wilfa og flere danske forhandlere har været, at det ekstremt let at få en ny model stillet til rådighed, hvis uheldet skulle være ude).

Wilfa Svart Uniform: Konklusion på testen

Med denne kværn er vi oppe i et semi-professionelt leje. Den har sine begrænsninger og mindre heldige valg (som skitseret ovenfor), men det ændrer ikke på, at den lige nu er uden konkurrence, når det kommer til den lidt underprioriterede kategori “elektrisk kværn til pour over, Aeropress, Stempelkande OG espresso”.

Hvis du mest er til håndbrygget kaffe, og virkelig går op i smag, så bør denne kværn være på din radar. Men det forudsætter dog, at du køber friske bønner, bruger blødt mineralvand og generelt nørder bryggeteknik.

Hvis du bare er en moderat kaffenørd, og mest drikker mørke ristninger fra supermarkedet, vil jeg mene at denne kværn er overkill i forhold til, hvad du har brug for. Den tidligere (og meget billigere) topmodel Wilfa Svart Aroma vil stadig være et godt bud på en model til denne målgruppe.

Tjek seneste pris her hos den danske forhandler.

PS: Jeg vil slutte af med at fortælle, at jeg netop har foræret min første Wilfa-Wendelboe kværn bort. Jeg købte den i 2011, og den har fungeret upåklageligt siden. Godt nok har den ikke været brugt ofte de seneste år, hvor jeg har udvidet min kaffekværns-samling betragteligt, men ikke desto mindre siger det noget om, at Wilfa kan det med at producere langtidsholdbare modeller. Generelt går elektriske kaffekværne ofte i stykker, så det er værd at have med i baghovedet, når du skal investere i en ny model.

4 kommentarer til “Test af Wilfa Svart Uniform: Lever den op til forventningerne?”

 1. Hei 🙂

  Jeg har kjøpt Wilfa Presisjon kaffetrakter + Wilfa Uniform kaffekvern.

  Kan du anbefale hvilken innstilling jeg bør bruke om jeg ønsker å brygge 250ml, 500ml, 750ml, 1000ml og 1250ml? Til nå har jeg prøvd alt i fra 11-30, og synes 27 fungerer ok på 250ml. Men jeg er ikke flink nok til å kjenne om jeg bør justere finere eller grovere for å få den helt perfekt. Jeg er også usikker på om jeg bør bruke flow controllen på kaffetrakteren (filterholdere), eller bare justere flow med kvernegraden på kaffen.

  Svar
  • Hej Erling, jeg ville starte med at køre den på den mest åbne indstilling og finde en kværnegrad der passer til den typisk anbefalede bryggetid (et sted mellem 4 og 7 minutter). Du kan starte med området mellem “filter” og “Aeropress” på wilfa-kværnen og så justere derfra. Hvis kaffen smager bitter og der er lidt snask ovenpå kaffegrumset, så gå lidt grovere. Når du har lidt mere styr på det så kan du eksperimentere med flow control. Held og lykke 🙂

   Svar

Skriv en kommentar

32 Shares
Share32
Tweet
Share