100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Rengøring af kaffemaskinen

Kaffeudstyret kan være en bakteriebombe. Men med rengøring er du sikret god kaffe og sundt helbred. Læs her hvordan.

Du tror det måske ikke, men kaffemaskinen er et af de steder i køkkenet, hvor ubehagelige bakterier har allerbedst betingelser. 

I en undersøgel​se, som amerikanske National Sanitary Foundation udgav for seks år siden, kom det frem, at omkring halvdelen af maskinerne i studiet havde forskellige for mug- eller gærarter til at vokse i deres vandbeholdere. Og faktisk havde én ud af ti også spor af kolibakterier.

Med andre ord var bryggerne rigtig uhumske, når det kom til stykket. 

Faktisk viste det sig, at kaffemaskiner var hjemsted for endnu flere bakterier end henholdsvis håndtag til badeværelser samt toiletsæder.

Beskidte bryggere giver sygdom

Selvom undersøgelsen kun fokuserede på et mindre antal husholdninger udtalte bakteriologen Kelly Reynolds efterfølgende, at hun ikke var i tvivl om, at resultaterne også gælder på et større udsnit af befolkningen. Alt for mange glemmer nemlig tilstrækkelig rengøring af mokka-maskinen. 

"Kaffebryggere tilbyder et fugtigt miljø, hvor mug og bakterier har gode betingelser for at gro," udtalte hun.

"I starten kan vores immunforsvar håndtere dem, men til sidst vil der være så mange, at de kan forårsage sygdom," lød vurderingen ligeledes.  

melitta kaffemaskine

Hvordan skal man rengøre sin kaffemaskine?

I modsætning til hvad mange måske går rundt og tror, så er det varme vand i java-bryggeren langt fra nok til at dræbe bakterier. Selvom mange maskiner i teorien kommer op omkring 93 grader, så er det kun få steder, hvor vandet får lov at passere når det er varmest. Og kun i ganske kort tid.

Derfor skal der i stedet dedikeret rengøring til. En af de meste effektive metoder er at bruge eddikesyre. Udover at rengøre og slå bakterier ihjel har det nemlig også den fordel, at det fjerner kalk og andre mineraler, som har sat sig fast i maskinen. 

Nogle steder bliver det anbefalet at bruge normal eddike, men det er dog vigtigt at gøre opmærksom på, at man så skal oppe sin dosis til 1:1 mellem eddike og vand. Det er ligeledes vigtigt, at man bruger hvid eddike – ikke den brune, der kan indeholde sukker. ​

På udkig efter en ny kaffebrygger? Så tjek denne store test ud

Så ofte skal du gøre maskinen ren

​Det er en god tommelfingerregel at gøre sin kaffemaskine ren hver eneste gang, du har brugt den. Det er ikke decideret sundhedsskadeligt at lade være, men til gengæld, er du sikker på ikke at få en harsk bismag i kaffen. 

Tag selve glaskanden og filtret ud og vask dem med varmt vand og en smule opvaskemiddel. 

Hårdt vand er kaffens fjende

Den mere hårdhændede rengøring med eddikesyre bør foretages en gang om måneden, hvis du bor i et område med hårdt vand, som de fleste i Danmark gør, og hver anden eller tredje måned, hvis du filtrerer vandet eller er så heldig at bo i et område med blødt vand. 

Når det er sagt, så kan man dog også gøre en hel del for ikke at give bakterierne alt for gode betingelser for at gro – de elsker nemlig lune og våde områder, så sørg for at vaske og tørre dit kaffeudstyr hurtigt muligt efter brug. 

  • Fyld kaffebryggerens vandkammer med en 1:4 blanding af eddikesyre og vand. 
  • Sæt et papirfilter i maskinen og lad den brygge en halv kande. Stop maskinen og vent en halv time, før du tænder igen og brygger færdigt. 
  • Fyld derefter vandtanken med rent vand og lad det brygge igennem maskinen med papirfilter isat. Gentag en gang mere. 
  • Skyld kanden i rent vand og skrub resten af maskinen med en fugtet klud eller svamp med en smule opvaskemiddel. 

Fjern dårlig lugt med natron

Hvis kalk ikke er problemet, men du mere er irriteret over, at kaffen har en harsk bismag, så er det værd at bruge et andet godt gammeldagshusmoder-trick.

Natron er billigt og tilgængeligt i mange supermarkeder. Det har den fordel i forhold til mange opvaskemidler, at det er helt neutralt duftmæssigt. Ja, faktisk opsuger det urenheder. Brug et par skefulde natron og sæt evt dit kaffefilter og kande i blød natten over, hvis du vil være helt sikker på, at det er rent. 

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share