100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Er nitrogenkaffe hipster eller bare mærkeligt?

Er nitrogenkaffe blot gammel kaffe på nye flasker, eller er det noget ved? Vi tester den nye kaffe-drik.

En ny trend er på vej ind i kaffeverdenen. Nitrogenkaffe hedder fænomenet, som måske bliver den nye rosévin til sommer.

I al sin enkelthed er nitrogenkaffe en form for ‘kaffe på fad’. Koldbrygget kaffe med nitrogen (kvælstof) skænkes under tryk gennem en ventil med bittesmå huller. Resultatet bliver en cremet, stout-agtig kaffe. Tænk en slags Guinness øl, bare med kaffe i stedet.

Historien siger, at idéen opstod hos New Yorker-etablissementet The Queens Kickshaw. En frustreret barista brokkede sig over situationen med iskaffe og fik at vide, at han da bare kunne køre den igennem anlægget til fadøl. Som sagt så gjort, og dermed var en af de mere mærkelige kaffediller født.

nitrogenkaffe

En Vesterbro-ting….


Nu er nitrogenkaffen så kommet til Danmark. Det er som så mange gange før Enghave-området på Vesterbro, København, der er bannerfører. Den neo-hippe kaffebar den Navnløse har for nylig indført kaffen i sit sortiment.

“Koldbrygkaffe er noget, vi har arbejdet med i noget tid. Det har været relavtivt stort på østkysten i USA, og hvis man går ind i et supermarked i New York er der syv-ti forskellige varianter af koldbrygget kaffe med forskellige smage. Det fungerer lidt som en Red Bull, men som et sundt energiboost. Det nye er så nitrogenkaffen fra fad, som er upcoming i New York. Det er en supersjov og interessant måde at drikke kaffe på, fordi man får denne her Guinness-agtige fornemmelse af de små luftbobler, som giver en cremet fornemmelse. Det er ret funky,”  siger Henrik Knarberg fra caféen til Politiken.

Se en video, der kan forklare lidt af galskaben. 

Nitrogenkaffe er ved at blive et seriøst fænomen i Portland, Oregon. Vores gode kammerater fra Stumptown Coffee sælger lige for tiden mere nitrogenkaffe på dåse end, de kan nå at brygge. Det forklarer Diane Aylsworth til Esquire.

Herhjemme er vi endnu ikke så langt fremme med iskaffe. Det er også grunden til, at den Navnløse på Vesterbro har valgt at springe evolutionære stadier som koldbrygget eller japansk iskaffe og gå direkte til nitrogenkaffe, som har meget mere wow-effekt over sig.  

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du et kaffekursus

“Det bliver sådan helt Bailey-agtigt. De her små bobler gør noget ved smagen, hvor der er meget mindre bitterhed og mindre syre. Vi har endnu ’til gode’ at få en dårlig kommentar, når man tænker på årstiden. Det er jo ikke iskaffetid overhovedet,” siger vesterbro-baristaen til Politiken.

Lige nu er det så vidt, vi er orienteret kun den Navnløse, der fører nitrogenkaffe i Danmark, men der går rygter om, at Peter Larsen arbejder på en flaskevariant. Og til sommer må vi næsten antage, at minimum et par andre hipster caféer i både Aarhus og København er fulgt med.

Konklusion: Nitrogenkaffe


Og hvad tænker Hipsterkaffes redaktion så om dette spøjse fænomen?

Ja, vi har jo på det seneste taget et radikalt skridt ved at blåstemple japansk iskaffe. Bliver det så ikke lidt for meget af det gode med nitrogenkaffe? Det gør det måske. Vi forbeholder os i hvert fald retten til en smule skepsis. På plus-siden skal det dog siges, at der hverken er sukker eller mælk i den nye boble-kaffe, samt at vores Stumptown-buddies giver tommel-op.

Et par af de få gange, vi selv har drukket nitrogenkaffe, har smagen af bobler været ret flad, hvilket mest af alt bare har fortærket indtrykket af gammel kaffe på nye flasker. Det skyldes nok, at baristaer tænker som baristaer og ikke som bartendere.

Andre gange har kaffen haft gode bobler og flot eftersmag. Og så er det slet ikke så dumt. Japansk iskaffe har dog stadig et solidt forspring på smagsbarometeret. 

Summa summarum: En varm dag på Vesterbro er det ok at drikke nitrogenkaffe, men lad det ikke blive en vane! 

Det skal du bruge for at brygge en seriøs, japansk iskaffe:

Hario-filter

Hario Buono-kedel

Køkkenvægt

Skål i kaffe! 

nitrogenkaffe2

 

 

2 kommentarer til “Er nitrogenkaffe hipster eller bare mærkeligt?”

  1. Tak for artiklen. Jeg er lige flyttet tilbage fra Portland og savner virkelig min Stumptown, Sisters og andre fantastiske kaffer og cafe’er… Lyder som du kender Stumptown – kan man købe det nogen steder i Danmark? Alternativt, jeg er helt blank på hvor DK er ift kaffe, nogen anbefalinger?

    Svar
    • Har aldrig set Stumptown i DK, men der er en del lokale steder som er på omgangshøjde. Dog rister de en anelse lysere i Danmark. Du kan prøve Coffee Collective, La Cabra, Kontra Coffee, Stillers Coffee og April. De burde alle sammen være på samme niveau eller måske endda højere.

      Svar

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share