100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Kaffemølle: Her er de 3 bedste kaffemøller | Stor guide | Test

En kaffemølle er et essentielt stykke udstyr, hvis du vil lave bedre kaffe. Vi kigger her på nogle af de bedste modeller på markedet. 

Kompakt

kaffemølle fra Hario

Testvinder

Se pris

PORLEX MINI

  • Kompakt
  • Metal
  • Kværner ensartet
porlex mini

Innovativ

Se pris

HARIO CLEAR

  • Kompakt
  • Sugekop
  • Kvalitet
kaffemoelle hario

Der kan være mange gode grunde til at anskaffe sig en kaffemølle i stedet for en elektrisk kaffekværn, som gør det hårde arbejde. 

For nogle handler det bare om stil – det ser jo egentlig ret cool ud med sådan en lille håndkværn på køkkenbordet.

For andre handler det derimod om at have en kværn, som er transportabel, så man altid kan få kaffe på farten.

  • En kaffemølle er ofte transportabel – få god kaffe på ferien!
  • Optager mindre plads i køkkenet end en elektrisk kværn og ser pænere ud
  • Kværner ofte mere ensartet end en elektrisk kværn
  • Kaffemøller er manuelle og kræver noget håndarbejde! 

Men der er faktisk også en tredje virkelig god grund til at investere i en kaffemølle: Man får simpelthen meget mere for pengene, end man gør med en elektrisk kværn.

Når du køber en elektrisk kaffekværn, så vil størstedelen af prisen dække selve motoren. Med en god kaffemølle derimod, så går pengene ofte til bedre kværneblade og større kvalitet. Det betyder, at du kan forvente velkværnet kaffe allerede ved de billigere modeller. Skal du have en lige så god elektrisk kværn, så er der kun få modeller under 1500 kroner, der kan være med. 

Men der er selvfølgelig også et vigtigt element at være opmærksom på: Du skal være indstillet på at bruge en smule knofedt hver eneste gang, du skal have en kop kaffe. Er du en rigtig kaffe-elsker er det dog umagen værd. 

Hvad skal en kaffemølle kunne?

En kaffekværn eller kaffemølle er det måske vigtigste redskab, når du skal lave god kaffe. 

Har du ikke en præcis kværn, vil du heller ikke kunne styre kaffens ekstraktion. Det vil sige, at du risikerer kaffe, der smager bittert og fladt i stedet for aromatisk og livligt. 

Når kaffen kværnes skal de små partikler gerne have en ensartet størrelse. Det er umuligt at få alle partikler perfekt kværnet, men en god kværn rammer inden for målskiven med størstedelen af bønnerne og har kun meget lidt mikrostøv og få store stykker (de såkaldte boulders). 

porlex mini håndkværn

En god kaffemølle er let at rengøre ligesom Porlex Mini (Flickr CC: Skinnydivr)

De bedste kværne har koniske kværneblade af enten keramik eller stål. De dårligste derimod har små propelagtige knive, som nærmest blender kaffen. De allerbilligste kaffekværne til omkring 100 kroner stykket i supermarkedet benytter sig ofte af denne teknologi, men den dur altså ikke, hvis man vil have ordentlig kaffe. 

De bedste kaffekværne kan operere ved en lav temperatur, så de ikke påvirker kaffens aroma, når de arbejder med bønnerne – heldigvis kan alle manuelle kaffemøller leve op til dette krav, da de kun udvikler meget lidt varme sammenlignet med de elektriske versioner. 

Samtidig bør kaffemøllen have et godt brugsdesign, så den er let at rengøre samt at bruge i dagligdagen. 

I det følgende analyserer vi, hvordan de udvalgte kaffemøller lever op de vigtigste krav. 

Porlex Mini

Design og konstruktion

Porlex Mini er en klassiker, når det kommer til de transportable håndkværne. Det er i sandhed en minimal kværn, der kun fylder lidt i tasken. Ja, faktisk så passer den ind i bunden på en Aeropress, hvilket er ekstremt praktisk, hvis du skal på ferie. 

kaffemølle porlex

(Flickr CC: Philocoffee)

Udseendemæssigt er det en nydelig kværn, som dog ikke vækker opsigt på nogen måde. ​

Porlex Mini lever virkelig op til sit navn, den er nemlig 1,5 centimeter mindre end Hario Slim, der allerede er en lille kværn. Den er også 45 gram lettere, selvom den er lavet i metal.

I daglig brug

Kaffemøllen fra Porlex er en rigtig fornuftig kværn at arbejde med. Selve håndtaget er ret langt, hvilket gør det lettere at overføre energi sammenlignet ​Hario Slim eksempelvis. Det er egentlig kun en lille fordel, men hvis du skal brug kværnen flere gange hver dag, er det alligevel en forskel, du kommer til at sætte pris på. 

Metal har den fordel, at det er mindre statisk end plastic, og dermed vil mindre mængder kaffestøv sætte sig fast alle mulige steder. De koniske kværneblade er stort set magen til dem i Hario Slim, og kværnen producerer et resultat, der minder om det, omend en tand mere ensartet. 

Kværnegrad 

Porlex Mini leverer et nydeligt resultat, der er bedre end de fleste elektriske kaffekværne under 1000 kroner. Med denne kværn kan du få de bedste aromaer og nuancer ud af din kaffe. 

Design og konstruktion er en anelse bedre end Hario Slim og derfor er dette vores foretrukne kaffemølle til under 1000 kroner

​Se flere anmeldelser fra brugere her.

Hario Slim kaffemølle

Design og konstruktion

Hario Slim er den mindste kværn fra et af verdens mest elskede kaffe-brands; nemlig Hario som jo står bag Hario V60-filtret. 

Hario Slim har ligeledes været en stor succes for firmaet, og det er en kværn, man ofte ser rundt omkring på mindre caféer eller hos kaffenørder. 

kaffemølle fra Hario

Kaffemøllen er lavet i et fremragende materiale. Selvom det er plastik, så er det kvalitet og ikke noget som sådan kommer til at gå i stykker. Selve kværnehovedet er lavet af keramik. 

Kværnen kan skilles ad og vaskes. Når den skal transporteres, kan håndtaget let tages af, hvilket sparer plads i kufferten. Kværnen er rent faktisk ret lille. 

I daglig brug

Hario Slim er en glimrende kværn i daglig brug. Der skal dog bruges en hel del knofedt, hvilket man skal være indstillet på. 

Designet gør det faktisk nemt at håndtere kværnen, når der skal arbejdes, men desværre er håndtaget en anelse kortere end på Porlex Mini. Det betyder, at der skal bruges lidt ekstra knofedt, når man kværner.​

Skruen på bunden af kværnen kan justeres, og det påvirker formalingsgraden. Jo finere indstilling, des mere ensartet, er min oplevelse. Til gengæld må man også kværne tilsvarende længere.

Kværnegrad 

Hvordan bliver resultet så? Man skal ikke forvente mirakler af Hario Slim, lige når man åbner pakken. Den kværner fint, men dog en smule ujævnt. Men heldigvis kan man let lave en lille gør-det-selv justering af af kværnen og derefter kan man faktisk kværne ret præcist med Hario Slim. Læs her, hvordan du gør

Hario Slim er yderst billigt, solid og leverer et godt resultat med små modifikationer. 

Se flere anmeldelser her hos forhandleren

Hario Clear kaffekværn

Design og konstruktion

Hario Clear er en ny og ret unik kaffemølle fra Hario. Hvor de fleste andre kaffemøller benytter sig af enten en firkant eller cylinderform med et håndtag øverst, så er Hario Clear udstyret med en sugekop i bunden, så den kan klistre sig fast til bordet i dit køkken eksempelvis. 

Normalt skal man bruge to hænder for at håndtere en manuel kaffemølle, men med denne konstruktion, så kan man nøjes med en enkelt.

Hario Clear udmærker sig også ved at have et flot design. På en måde minder den om en ekslusiv flaske med eua de toilette og ikke en kaffemølle. ​

I daglig brug

Sugekoppen virker faktisk overraskende godt og gør det let at kværne – det vigtigste er bare, at man har en helt glat og jævn overflade at sætte den på. En træplade er ikke glat nok. 

Hario Clear benytter sig af den samme teknologi som i en anden af mærkets kaffemøller, nemlig Hario Skerton. Det er en udmærket kværn, men langt fra den bedste på markedet. Kværnebladene har særligt problemer, når du skal kværne til grovere kaffetyper som stempelkande. Så hvis du ofte laver stempelkaffe, ville jeg holde mig fra denne kaffemølle. 

Hario Clear pynter i de fleste køkkener. Men man kan ikke komme udenom, at den er lidt stor og klodset i forhold til, hvad det er ​for et kværneblad, der sidder indeni. Har du planer om at tage din kaffekværn med på ferie? Så vil jeg igen styre udenom denne model. 

Kværnegrad 

Hario Clear kværner ganske fint til filterkaffe og Aeropress. Taler vi stempelkaffe, så er resultatet ikke imponerende. Vi anbefaler denne kværn til dig, som godt kan lide unikt design og komfort og som laver eksempelvis pourover eller gammeldags filterkaffe derhjemme. 

Se flere billeder af den spændende kværn lige her.​

Alternativer? 

En kaffekværn er et essentielt stykke udstyr, hvis man er seriøs omkring sin kaffe. De fleste kaffemøller gør et rigtig godt stykke arbejde, når det handler om at bevare den gode aroma i bønnerne. 

Men for mange kan det også være et stort besvær at skulle kværne ved håndkraft hver mogen, når man i forvejen lige er stået op og har lidt underskud. I den situation kan en elektrisk kværn være en stor hjælp.

For nogle få hundrede kroner mere i forhold til Porlex Mini kan du overveje at opgradere til eksempelvis en Wilfa Svart kaffekværn. Denne model får generelt gode anbefalinger med fra både brugere og baristaer, og vi mener også, at det er en af de bedste kaffekværne, man kan få til fornuftige penge.

Se hele vores store anmeldelse af Wilfa Svart. 

wilfa svart aroma kaffekværn
Summary
Review Date
Reviewed Item
Kaffemølle
Author Rating
51star1star1star1star1star

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share