100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Kaffemaskine med kværn – en god idé?

En kaffemaskine med kværn indbygget ender som regel som et uheldigt kompromis mellem funktionalitet og komfort.

En kaffemaskine med kværn lyder i teorien som en oplagt idé. Du trykker på en knap, og vupti, så er der kværnet og brygget på ingen tid. 

Dejlig frisk kaffe uden det store arbejde. ​I hvert fald på papiret. 

Jeg bliver ofte spurgt, om der er en bestemt kaffemaskine med kværn indbygget, som jeg kan anbefale. 

Og svaret som jeg altid vender tilbage til er, at der en en god grund til, at den slags maskiner ikke er særligt udbredte, og at der generelt er få modeller på markedet. I de fleste tilfælde stemmer pris og kvalitet nemlig ikke overens. 

Jeg vil anbefale dig at tænke dig rigtig godt om, inden du investerer i en kaffemaskine med indbygget kværn. ​Der er nemlig mange kaffeløsninger, som er billigere og bedre. 

Læs videre for det fulde overblik. 

Kaffemaskine med kværn – for og imod: 

  • Kan tidsindstilles til morgenkaffen
  • Brygger ved for lav temperatur
  • Besværligt at rengøre
  • Mange ting, der kan gå i stykker
  • Stadig langt fra en superautomatisk espressomaskine i komfort. 

Tidsindstilling

De gode nyheder først. Der er nogle få situationer, hvor en kaffemaskine med kværn virkelig giver god mening. 

Den mest oplagte er selvfølgelig, når det handler om morgenkaffen.

Ville det ikke være dejligt at stå op af sengen, og gå ud i køkkenet til en maskine, der allerede har kværnet og brygget en dejlig sort kop kaffe? For mange lyder det som et fantastisk scenarie. Og det kan en kaffemaskine med kværn levere, hvis den også har en indbygget timer. 

Men det er som om at folk glemmer, at kaffemaskinen stadig på mange måder er identisk med en helt traditionel en af slagsen. Det vil sige, at du skal rengøre kanden og skifte filter, inden du kan brygge. Det kan du selvfølgelig gøre aftenen før, men det ændrer ikke på, at arbejdet er stort det samme – uanset om kværnen er indbygget eller ej. 

Når det er sagt, så er friskbrygget vel-timet morgenkaffe selvfølgelig stadig et godt argument for en kaffemaskine med indbygget kværn. Læs videre, hvis du vil forstå, hvorfor jeg alligevel ikke anbefaler løsningen. 

Fuldautomatisk espressomaskine vs kaffemaskine med kværn

En kaffemaskine med kværn adskiller sig fra en fuldautomatisk espressomaskine ved at bruge den traditionelle dryppemetode med et papirfilter. Der er kun få modeller på markedet, da teknologien er en anelse besværlig. Philips Grind and Brew er en af de mest populære modeller herhjemme. 

Generelt kan de fuldautomatiske modeller, eksempelvis en Jura kaffemaskine, bedre anbefales, da operationen er mere simpel. 

kaffemaskine med kværn

Philips' model med indbygget kværn er en af de mest udbredte på det danske marked.

Indbygget kværn – ja eller nej?

​Noget af det vigtigste, når man brygger kaffe er kværnen. Det er sammenspillet mellem bryggemetoden og fin- eller grovheden af de kværnede partikler, som gør at tilstrækkeligt med smagsstoffer bliver trukket ud af bønnerne. Blandt kaffenørder kalder man processen ekstraktion. 

De fleste fornuftige kværne vil have en lang række muligheder i forhold til indstillinger, så partiklerne får den rigtige størrelse. På den måde kan du lige så stille få justeret dig frem til et resultat, der passer perfekt til typen af kaffe, ristegrad og hårdhed af vand. 

En kværn er ikke bedre end dens kværneblade. Hvis ikke de er lavet af et godt materiale, er skarpe og indstillet korrekt, så vil man ende med en masse partikler som både er for fine og for grove i forhold til den optimale ratio. Og det gør det desværre næsten umuligt at brygge ordentlig kaffe. 

Derfor anbefaler vi, at du køber en separat kaffekværn til din kaffemaskine, da kvaliteten af den typiske indbyggede kværn meget sjældent lever op til krav som finhed, ensartethed og indstillingsmuligheder. 

(Der er enkelte tilfælde, hvor de indbyggede kværne faktisk er af god kvalitet og er justeret korrekt i forhold til bryggemetoden. Men man skal op i de ret dyre superautomatiske espressomaskiner, før man kan finde noget der for alvor giver mening). ​

Bryggetemperatur

Den næste store udfordring for kaffemaskiner med kværn er selve brygningen. En kaffemaskine er i og for sig meget simpel. De mest populære modeller på markedet, eksempelvis Moccamaster og Melitta, har stort set bare en tænd/sluk knap. Men det betyder også, at producenten har kunnet fokusere på de rigtige ting i designet.

De bedste normale kaffemaskiner holder stort set alle den rigtige temperatur på omkring 92-95 grader under brygning, og det betyder, at det eneste, du skal tænke på er at dosere den rette mængde kvalitetskaffe. 

Det samme gælder for en anden billig model, vi ofte anbefaler: Clever Coffee Dripper, der faktisk er endnu mere simpel. Her tager du bare vand fra din elkedel, der lige har været oppe omkring kogepunktet, og hælder på. Så er du sikker på at få den rette bryggestyrke hver gang. 

En ting der går igen, når man læser anmeldelser af kaffemaskiner med kværn er næsten altid, at kaffen bliver for svag, og at den brygger ved for lav temperatur. I denne test ligger kombi-maskinen fra Cuisinart konsekvent med en bryggetemperatur på omkring 85 grader, hvilket giver en flad kaffe uden livlige noter. 

Hvis maskinen brygger ved for lav temperatur eller kværner ujævnt, så er det meget svært at redde resultatet lige meget hvad man gør. 

Brugsdesign og rengøring

En kaffemaskine med kværn prøver at blande to produkter, og det gør dem som regel til nogle ret store og kluntede maskiner. 

melitta kaffemaskine

I daglig brug betyder det, at de er meget besværlige at rengøre. ​Hvis du har prøvet at lave kaffe på en Melitta kaffemaskine, ved du at alle dele passer nydeligt sammen. Det er let at hælde vand på maskinen, skifte filter og at rengøre den. 

De fleste modeller med indbygget kværn skal både have plads til at påfylde bønner og vand. Det ender som regel med en form for kompromis, hvor vandpåfyldningen bliver lidt besværlig. 

Det samme gælder selve rengøringen. Med en masse forskellige bevægelige dele samt teknologi pakket sammen på et lille område, ​er det svært at komme rundt i krogene. 

En sidste bekymring bør selvfølgelig være, at den slags produkter har lettere ved at gå i stykker. Med en masse små dele komprimeret ind på trang plads, skal der ikke meget til, før hele maskinen er defekt. 

Værd at overveje

Det sidste store problem for en kaffemaskine med kværn er, at den overkomplicerer noget, som er relativt simpelt. 

De fleste ved, hvordan man bruger en kaffemaskine. Det er ikke særligt svært, men der er alligevel nogle små, men meget vigtige skridt, som man ikke kan springe over uden, at det får betydning får koppen i den sidste ende. 

  • Det gamle filter skal smides ud
  • Kande og filtertragt skal skylles med rent vand. 
  • Et nyt filter skal sættes i – og meget gerne renses med vand, hvis du vil have den reneste smag. 
  • Friskkværnet kaffe skal hældes i filtret. 

De samme trin skal man igennem med en kaffemaskine med en kværn og dermed er den jo ikke særligt meget mere bekvem at bruge i sidste ende. 

At kværne kaffe og hælde i filtret, når man alligevel er i gang med at brygge, tager måske yderligere 20 sekunder. Altså er det reelt set ikke noget stort besvær at kværne kaffe i en separat kværn. 

Alternativer? 

De fleste kaffemaskiner med kværn ligger i lejet omkring 1000 til 1500 kroner. Til den pris kan man faktisk finde nogle meget gode alternativer. 

wilfa svart aroma kaffekværn

En af de sidste års mest populære kaffekværne, Wilfa Svart Aroma koster for eksempel kun halvdelen. I vores egen test bekræftede vi det, som mange andre har sagt. Dette er en fremragende kværn, som virkelig giver valuta for pengene.

En kaffemaskine fra Melitta eller Moccamaster behøver heller ikke at sprænge budgettet, og samtidig er det gennemtestede maskiner, som mange kunder bruger hver morgen år efter år.

Konklusion

En kaffemaskine med kværn kan måske lokke den magelige kaffedrikker, der gerne vil vågne op til friskbrygget kaffe.

Men der er desværre meget stor risiko for at ende med en skuffende oplevelse med en maskine, der vil det hele, men kun gør det middelmådigt. 

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share