100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Her er de bedste kaffekurser

Et kaffekursus kan skære flere år af læringskurven. Vi kigger nærmere på et par udbydere og vurderer, om deres kurser har det rigtige indhold.

Flere og flere kaffebarer udbyder efterhånden et kaffekursus. Kurserne kan have flere forskellige temaer. Det kan være, de fokuserer på cupping, latte art, barista-teknik eller brygning af sort kaffe.

Men giver det egentlig mening at tage på et kaffekursus? Kan man ikke bare læse lidt på nettet eller se videoer på Youtube?

Selvfølgelig kan man komme rigtig langt med al den gratis information, som er tilgængelig. Men som med mange andre ting, så giver det lige den tand ekstra at være til stede og lære mere taktilt. At få involveret alle sanser.

coffee collective 2016

The Coffee Collective er Københavns mest ansete café

Når det handler om kaffe er der endnu bedre grund til at vælge rigtig undervisning i form af et kursus. For det første så er der mange myter og skrøner derude, når det kommer til, hvordan man brygger en god kop. Læser man online kan man hurtigt få en del forskellige svar på, hvordan man laver det bedste espresso-shot.

Dernæst så er der nogle detaljer, som det bare er rigtig svært at forklare på tekst eller video. Rister man bønner er det for eksempel en udfordring at gengive den nøjagtige lyd, lugt og farve, som bønner opnår omkring første knæk. Det samme gælder ‘cupping’ eller kaffesmagning. Den slags er det bare lettere at forstå med en instruktør til stede.

Kaffekursus/baristakurus – sådan bør du vælge

Med et kaffekursus eller et baristakursus er det ofte muligt at få lov at spendere et par timer i selskab med en af verdens bedste baristaer. I Danmark har vi et højt niveau blandt vores professionelle kaffefolk. Og det smitter af på undervisningen.

Det er de færreste discipliner, hvor man kan få lov at lære af top-eliten for nogle få hundrede kroner. Når det så endda er muligt at lære fra nogle af de bedste, som for eksempel The Coffee Collective, der har et verdensmesterskab i bagagen, så skylder man sig selv at gå efter muligheden.

Coffee collective kaffeposer 2016

The Coffee Collective er berømte for deres lysristede kaffer fra nøje udvalgte farme

En anden ting det er vigtigt at undersøge, inden du melder dig til et kursus er, at temaet og emnet er det rigtige. Nogle kaffebarer arrangerer kurser som en bred introduktion til kaffe, mens andre fokuserer på et enkelt aspekt. Kender du ikke meget til specialkaffe, kan du helt sikkert få meget ud af et kursus med en bred tilgang.

Har du været i gang i nogle år og ønsker at forfine din espresso eksempelvis, bør du nok vælge et baristakursus i stedet.

Kaffekursus Coffee Collective, København

Som tidligere nævnt er Coffee Collectives kurser blandt de mest interessante. Den københavnske kaffekæde er nok lige nu blandt de hotteste både herhjemme og internationalt, og der er stor respekt om folkene bag the Coffee Collective i branchen. Deres begynder-kursus varer hele tre timer og giver et godt indblik i de forskellige discipliner.

Du får blandt andet professionel instruktion i cupping, hvilket er noget man bestemt ikke kan lære på YouTube. Cupping er ret essentiel, hvis man vil forstå, hvad ristning, proces (dry/wet) og bønnesort kan gøre ved kaffen.

Her er lille udpluk af, hvad kurset tilbyder:

 • Cupping – altså at smage på kaffen
 • Brygning med moderne metoder såsom Kalita Wave og Aeropress
 • Kværningsgrader til de foskellige kaffetyper
 • Ratio ved brygning, ekstraktion, opskrifter

Se flere anmeldelser af kollektivets kursus i sort kaffe.

Baristakursus hos The Coffee Collective

Udover kurset i sort kaffe/introduktion til specialkaffe, så har kaffekollektivet også et kursus i espresso. Her kan den ambitiøse hjemmebarista virkelig få mulighed for at nørde igennem med nogle af de allerbedste. Det kan anbefales at være ude i god tid, da der altid er rift om pladserne. Faktisk kommer der en del kaffeturister fra udlandet bare for at besøge den københavnske kaffekæde. 

Det siger kunderne:

Den aften jeg deltog, var vi 5 på holdet. Vi var på et meget forskelligt niveau lige fra nybegynder (mig) til personer der havde været i gang i mange år. Alle var enige om, at det havde været en lærerig og givtig aften. Der var en masse gode spørgsmål fra mange af de mere erfarende kursister og hver gang nogle rigtig gode svar fra mesteren, skriver en bruger fra Espressobars forum.

Barista/espressokursus:

 • Om at kværne til espresso – indstilling af kværn etc. 
 • Steaming af mælk, så du kan lave den perfekte latte eller cappuccino
 • Mulighed for at smage forskellige kaffesorter – blandt andet varianter fra VM. 
 • Ratio ved brygning, ekstraktion, opskrifter

Se flere anmeldelser af kurset i baristakundskab.

Grundkursus hos La Cabra, Århus

la cabra kaffekursus

La Cabra har barista-DM vinderen fra 2017 til at betjene espressomaskinen

Holder du til i Jylland, så kan et kaffekursus hos La Cabra i Aarhus anbefales.

La Cabra har de seneste år vundet fans verden over for deres ristninger, og baristaer fra caféen har klaret sig rigtig flot ved de forskellige danske og udenlandske konkurrencer. Så sent som i år vandt deres Sonja Zweidick danmarksmesterskabet i baristakunst. Det er altså et firma, som har godt styr på alle de forskellige aspekter af kaffe. 

La Cabras kaffekursus kommer godt rundt i de forskellige discipliner. 

Her er lille udpluk af, hvad kurset tilbyder:

 •  introduktion til specialkaffe
 • Cupping (det kaldes også kaffesmagning)
 • Kaffelande og -områder 
 • Sådan laver du kaffe derhjemme – opskrifter, teknik, typiske fejl

Konklusion

Et kaffekursus er en fantastisk mulighed for at nørde igennem en eftermiddag i selskab med nogle meget passionerede mennesker. Det er også en mulighed for at blive dygtigere, hvis du har fået blod på tanden i forhold til at blive amatør-barista, der selv kan lave god kaffe derhjemme.

De fleste mennesker drikker kaffe hver morgen, og derfor giver det god mening at bruge en dag på rigtigt at forstå, hvad kaffe egentlig er. Hvis du vælger en anerkendt kaffebar eller kursusudbyder, så er der rigtige gode chancer for, at du får en god oplevelse. Selv hvis du bor et stykke vej fra enten København eller Aarhus kan det anbefales at bruge noget transporttid på at få den helt rigtige oplevelse med kompetente instruktører.

Se flere kaffekurser her.

Cupping og kaffebrygning er komplekse discipliner, hvor det kan være rigtig godt at have dygtige instruktører til stede. 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kaffekursus
Author Rating
51star1star1star1star1star

En kommentar til “Et kaffekursus er genvejen til den gode kop”

 1. Husk også den seje Lene og hendes mand Jeppe ifm baristakurser. Hun har haft sin egen kaffebar, Behag din Smag, i Aalborg i flere år og har også vundet priser. For mange nordjyder laver hun den aller aller aller bedste espresso.

  Svar

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share