100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Når kaffe-eksperimenter går galt

I jagten på den perfekte kop er det let at komme galt afsted. 

More...

​2017 har været et vanvittigt kaffe-år for mig. Noget som den her blog nok også har været skyld i. 

Det er én ting at være almindelig kaffenørd og gå og hygge med nogle gode håndbryggede kvali-bønner. Det er lidt noget andet at have kaffeskribent stående på sit CV og være under et mere eller mindre konstant publikationspres. 

Det skal ikke forståes som klynk. Det er vildt sjovt at drikke kaffe på gode caféer, hænge ud med med ristere og besøge kaffefarme. Men det har altså nogle spøjse side-effekter. 

Den mest mærkelige er nok, at jeg har drukket nogle af de dårligste kopper kaffe nogensinde. Og jeg kan ikke skyde skylden på andre end mig selv. 

Som opvaskevand

En af de mest skelsættende ting, der skete i år, var, at jeg fik en ny trommel-rister. Jeg har i mange år ristet i ovn og popcornmaskine og føler generelt, at jeg har godt styr på de forskellige små faser og underprocesser i kafferistning, men jeg er blevet overrasket over, hvor lang tid det alligevel tager at finde sig til rette på en ny rister. 

Inden da var jeg allerede begyndt på mit korstog mod dårligt kaffevand, som jeg har skrevet om her, her og her

Vand er helt ekstremt vigtigt. Men når først man begynder at eksperimentere med at komponere sit eget, så er der næsten også garanti for, at man vil komme til at smage nogle af de mest horrible kopper kaffe nogensinde.

Uden halv-avanceret måleudstyr er det let pludselig at have ti gange så meget magnesium i sit bryggevand, som man havde planlagt. 

Så smager kaffen altså omtrent lige så dårligt som en balje opvaskevand, der har stået natten over. 

For meget gear og lir

Sideløbende med vand-revolutionen og riste-reformen har der også været oceaner af nyt udstyr inde over. Nye filtertragte og kværne. Opdaterede Aeropresser og kaffe-sier. Og masser af eksotiske bønner med spøjse nye efterbehandlingsteknikker. 

Lige pludselig, midt i det hele, følte jeg, at min koffein-identitet var begyndt at smuldre. Min kaffe smagte vildt forskellig fra den ene dag til den anden, og det var sjældent i positiv retning. 

Hver eneste gang jeg havde fat i noget, der smagte virkelig eminent, måtte jeg bevæge mig videre til den næste interessante kaffetrend. 

Skift kun på et enkelt parameter ad gangen

For nylig sad jeg og så en instruktionsvideo med den cool amerikanske rister Joe Morocco. Her fremførte han en interessant pointe, som jeg egentlig godt kendte, men havde ignoreret i min kaffe-hybris: Hold så mange parametre identiske som muligt. 

Hvis du rister 1 kilo ad gangen, så rist 1 kilo hver gang. Lad være med pludselig at smide 850 gram i risteren. 

Jeg tog reprimanden til mig og straks kunne jeg notere mig, at bønnerne begyndte at reagere mere forudsigeligt i tromlen med det resultat, at jeg kunne ramme første crack med større præcision. 

Men det fik mig også til at tænke på, at jeg nok havde gjort mig skyldig i at ændre på alt for mange ting, alt for hurtigt i løbet af det seneste år. Opskrifter, udstyr, vand og så videre. 

aeropress test 2017

Vej altid kaffe og vand. Og tag også gerne tid!

Vær lidt kedelig

I dag forsøger jeg at holde det simpelt. Okay, jeg prøver masser af bønner og leger også med en del udstyr. Men jeg forsøger så vidt muligt at holde visse parametre konsistent. Jeg bruger næsten altd de samme enkle opskrifter, når jeg brygger Hario eller Kalita. Jeg komponerer mit vand, så TDS så vidt som muligt er det samme fra gang til gang. Og når jeg så endelig afprøver nye teknikker eller udstyr, gør jeg det metodisk, så jeg hurtigt er i stand til at forkaste det, som ikke gør en reel forskel. 

Mit råd til dig er ikke, at du ikke skal eksperimentere og lege med nyt og spændende kaffelegetøj – gør endelig det. Men sørg for ikke at ændre for meget i processen. Hvis du gerne vil forsøge at lege med temperaturen og bruge 'Matt Perger-kogende' vand, så gør det. Men hold alle andre parametre af din brygning konsistent.

Vil du gerne si din kværnede kaffe, så alle partikler er mellem 400 og 800 mikroner, så gør det! Men vær ekstra konservativ med resten af det, du gør. 

Kaffe handler også om at eksperimentere. Men alle gode eksperimenter har det til fælles, at de er simple og replicerbare. 

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share