100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Hvad er grøn kaffe? Sandheden om grønne kaffebønner

Grøn kaffe er blevet populært som kosttilskud og helsedrik. Men hvad er det? Og virker det? Vi dykker ned i det nye kaffe-fænomen. 

More...

Grøn kaffe – det lyder lidt som en kikset fætter til den i 00'erne så uomgængelige grønne te.

Men grøn kaffe er faktisk en ting. Og den har de seneste år vundet en del fans blandt helsefreaks verden over. 

Men hvad er grøn kaffe egentlig? Og hvorfor er det pludselig blevet så populært?

På overfladen er der et ret simpelt svar: ​

Der er ikke noget nyt eller mærkværdigt ved grønne kaffebønner, alt kaffe er grå-grønt, før det bliver ristet.

Kaffe kommer jo egentlig fra et dejligt rødt bær, der minder en smule om et kirsebær. 

Indeni bærret sidder to frø, og det er dem, vi kalder kaffebønner. Når frøene er blevet renset for frugtkød, tørret og afskallet har man, hvad der sælges som grøn kaffe. 

Normalt bliver den grønne kaffe ristet og dermed transformeret til brune bønner, der kan kværnes og brygges. Sådan var det i hvert fald indtil for få år siden. Hvis man kan tale om noget nyt, så er det, at helsefolk de seneste år er begyndt at springe ristningen over for at få flere af kaffens sunde, naturlige stoffer. 

Making green coffee bean extract like a #champ

Et opslag delt af H I P S T E R K ∀ F F E (@hipsterkaffe) den

Hvorfor drikke grøn kaffe?  

For snart mange år siden begyndte et fransk helsefirma ved navn Berkem at interessere sig for grønne kaffebønner. I 2002 lancerede firmaet et slankeprodukt med et ekstrakt af grøn kaffe. 

Stoffet klorogensyre, som findes i rå kaffe, har angiveligt en effekt på vægttab. Klorogensyre forsvinder ved det høje temperaturer, som kaffe undergår ved ristning, og det er derfor, at man vil bruge de grønne kaffebønner. 

Grøn kaffe levede i nogle år som et sådan lidt undergrundsagtigt helsefænomen. Men i 2012 havde den populære amerikanske tv-læge Dr Oz flere gange de grønne bønner på dagsordenen i sit program, og det fik fænomenet til at eksplodere på den anden side af Atlanten. 

Men ikke alle var overbevist om de fantastiske virkninger af grøn kaffe. 

I 2014 skrev Fortune, at de fleste videnskabelige undersøgelser havde afvist grøn kaffe som slankemiddel. Samme år blev der afholdt en officiel høring under senatet, hvor grøn kaffe flere gange blev udråbt som et fup-produkt. 

Dr Oz blev også hørt, og han bedyrede, at grøn kaffe var et produkt, som han selv står 100 procent inde for. Ja, faktisk ville han give det til sin familie, fortalte den amerikanske tv-personlighed. 

Grønne kaffebønner – fup eller fidus?

Så er grøn kaffe bare en ny form for grøn te eller ingefær? Et naturprodukt som nok ikke gør nogen skade, men heller ikke så meget gavn? Det er straks sværere at vurdere.

Der er rent faktisk lavet flere videnskabelige undersøgelser, som bakker op om den grønne kaffe som slankeprodukt. 

Disse undersøgelser er dog lavet på mus, men de viser, at grøn kaffe (og klorogensyre) har en effekt, når det kommer til vægttab og lagring af fedt

Sådan ser grønne kaffebønner ud inden ristning ​

En anden undersøgelse – denne gang lavet på mennesker og ikke mus – viste endnu mere lovende resultater. De forsøgspersoner, der tog et ekstrakt af grøn kaffe, tabte langt flere kilo end kontrolgruppen.

Men rapporten blev hurtigt trukket tilbage efter granskning fra amerikanske myndigheder. Det viste sig nemlig, at firmaet AFS, der sælger et produkt med grøn kaffe, stod bag studiet. 

Først havde firmaet bestilt et hold af indiske "forskere" til at lave et slanke-eksperiment, derefter var to amerikanske videnskabsmænd blevet hyret til at analysere resultaterne og give dem et skær af redelighed. 

Når du læser om grøn kaffe rundt omkring i cyberspace, vil du stadig se denne rapport citeret vidt og bredt, selvom den altså er trukket tilbage og næppe har hold i den virkelige verden. 

Hipsterkaffes holdning til grønne kaffebønner

​Som med så mange andre helseting og -sager er det svært at finde et klart svar på, om der er en effekt eller ej. Dem med finansielle interesser i produkterne er som regel de eneste, der gider betale for en nærmere videnskabelig undersøgelse, og så er vi jo lige vidt. 

Vi har tidligere skrevet om bulletproof kaffe her på siden, og vi kan med god samvittighed anbefale den drik til alle, der vil tabe sig eller have mere energi fra morgenstunden. Ikke så meget baseret på videnskabelige undersøgelser, men mere på grund af egne erfaringer. Den drik kan noget!  

Grøn kaffe kan vi ikke på samme måde give sådan et sort/hvidt 'godkendt-stempel'. Men på trods af kontroverserne ville det ikke undre os, hvis der er noget om snakken. 

Man behøver ikke være Sherlock Holmes for at vide, at kaffe som plante er unik. Så at den i sin mere rå form også kan hjælpe på vægttab vil ikke være overraskende. 

Her er et par andre grunde til, at der kan være noget om snakken: 

 • Det har en effekt på mus, som er overraskende tæt på mennesket DNA-mæssigt
 • Koffein nedsætter sult og øger forbrænding
 • Om ikke andet giver det måske et placebo-boost 
 • Er du kaffenørd? Så bliver du næsten nødt til at smage på kaffen i mere rå form. 

Opskrift: Grøn kaffe koncentrat

Det er enkelt at lave sit eget koncentrat af grøn kaffe. Da undertegnede er kafferister, har jeg altid en masse grønne kaffebønner til at ligge derhjemme.

Efterhånden har jeg eksperimenteret en hel del med at finde den bedste måde at lave grøn kaffe, og denne fremgangsmåde er så let, at selv den mest fummelfingrede barista kan være med. 

 • Tag 100 gram grønne bønner og put i en gryde. Skyl og rens hurtigt. Kassér derefter vandet.  
 • Tilføj en liter vand i gryden og bring i kog i 15 minutter. 
 • Lad gryden køle ned én til to timer. Når du vender tilbage, skulle væsken gerne have en stærk mintgrøn farve!
 • Hæld væsken på en flaske og opbevar i køleskabet i 3-4 dage. 
 • Tag eventuelt de overskydende bønner, bland med noget vand og giv dem en tur i blenderen. Lav derefter endnu et afkog. Filtrer i Hario V60 eller lignende kaffefilter. 

Disclaimer: Prøv under ingen omstændigheder at kværne grønne kaffebønner i din kaffekværn. Du kan ødelægge kværnebladene eller selve motoren! 

Hvis væsken er for koncentreret så bland evt. op med is eller vand. Du kan også bruge koncentratet i smoothies, som te eller cocktails. Kun fantasien sættter grænser. Farven er virkelig stærk og vil sikkert også kunne bruges til at give kulør til diverse desserter. 

Du kan købe grønne kaffebønner hos velassorterede bønne-pushere såsom Risteriet i København og en hel del andre steder på nettet. 

Grøn kaffe ekstrakt kan også købes som et kosttilskud, hvor koffein er fjernet, og du får en præcis dosis af klorogensyre, hvis det mere er din stil. 

Har du fået noget positivt ud af at supplere din kost med grønne kaffebønner? Så smid endelig en kommentar nedenfor. ​

Summary
Review Date
Reviewed Item
Grøn kaffe
Author Rating
41star1star1star1stargray

4 kommentarer til “Hvad er grøn kaffe? Sandheden om grønne kaffebønner”

 1. Hej, jeg cykler stadig rundt og leder efter de kilo jeg skulle have tabt, men når det er sagt:
  Jeg lider af shoreasis gigt, og får både biologisk medicin, og Predisolon + andet.
  Efter jeg begyndte på de Grønne kaffepiller, fik jeg 3 gange migræne, og mave smerter, men det var jo ikke så slemt, som de andre smerter jeg havde,og det holdt op igen efter 3 uger.
  Jeg begyndte at føle der kom energi i min krop, og en følelse man har, når man ikke er syg.
  Da jeg kom til Gigt læge næste gang, sagde hun idet jeg kom ind af døren, hvad er der sket med dig, og jeg fortalte hende, at jeg tog de Grønne kaffepiller, det skal dog siges jeg har aldrig drukket kaffe

  Svar
  • Jeg var i Marokko og prøvede at drikke grønne kaffebønner, og det smagte meget bittert, men resultaterne var imponerende, mit spørgsmål venligst, hvilken slags grøn kaffe eller grønne kaffebønner vælger jeg fra stedet Risteriet jeg vil tabe mig noget 😔😔

   Svar
 2. Den vil jeg prøve, men hvor meget skal man så indtage af din ekstrakt, er det et skud eller drikker du en hel kop af gangen.

  Svar
  • Det er ulempen ved at lave tingene selv i stedet for at tage en pille. Det er svært at vide hvor stor dosen er, så man må prøve sig lidt frem. En kop om dagen er nok et godt sted at starte.

   Svar

Skriv en kommentar

21 Shares
Share21
Tweet
Share