100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine: 9 af de bedste

Med en espressomaskine er du sikret god kaffe. Vi kigger nærmere på nogle af markedets skarpeste modeller fra Sage, Delonghi, Gaggia og Rancilio.

En fuldautomatisk eller semiautomatisk espressomaskine kan hurtigt blive din bedste ven om morgenen. Hvis du nogensinde har fået en rigtig god espresso, så ved du, at der er tale om en kunstform. Når en espresso er perfekt, så er det et helt magisk øjeblik.

Nedenfor ser du vores tre top-anbefalinger. Læs videre for det fulde overblik.

Bundsolid

  • Semiautomatisk
  • klassiker
  • Høj kvalitet
rancilio silvia semiautomatisk espressomaskine

Begynder-venlig

  • PID-termometer
  • Auto-mælk
  • Lynhurtig opstart
sage bambino espressomaskine test

Topmodel

  • HX-kedel
  • Smukt design
  • Håndlavet kvalitet
rocket giotto

Fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine: Det skal du vide

Det kan betale  sig at gøre et grundigt stykke forarbejde, når man skal på indkøb efter en ny espressomaskine.

Når vi snakker et fornuftigt leje, så er det først omkring de 3500 kroner og op, at vi for alvor ser maskiner, som kan levere kaffe på niveau med de bedre caféer.

Den gode nyhed er, at du rent faktisk godt kan finde en fin maskine i det leje, hvis du vælger med omhu. Med det rigtige valg, så har du en maskine, der ikke alene laver lækker espresso til dig, men også et stykke udstyr, der med omhyggelig pleje vil holde mange år frem i tiden.

Den mere kedelige nyhed er, at der også findes en del knap så gode maskiner fra 2000-4000 kroner. Som med så mange andre produkter, så er der dem, der er helt fantastiske, og så bare alle de andre.

Vi gør lidt af det hårde arbejde, og hjælper dig med at finde en solid maskine ved at gennemgå test, anmeldelser, og kortlægger markedet.

Vælg en maskine efter dine behov

Den første ting du skal tænke over er, hvad dit behov er, og hvilken type espressomaskine du er ude efter. Der findes grundlæggende tre forskellige typer, som alle har hver deres fordele og ulemper.

Du kan se i skemaet nedenfor, hvilke egenskaber hver kategori af espressomaskiner har. Generelt så er de semiautomatiske mest for kaffenørder, mens fuldautomatisk er for dig, som vil have god kaffe uden at tænke alt for meget på de små detaljer.

Det kræver en god portion træning at lave en perfekt espresso på traditionel manér. Har du mod på at nørde dig frem med ekstraktion, kværnegrad og andre elementer? Så er en semiautomatisk espressomaskine måske noget for dig. Hvis du bare vil have en hurtig kaffe uden tænke alt for meget på de helt små detaljer, så er det bedst at gå efter en af de andre løsninger på markedet.

Forskellen på fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine

En fuldautomatisk espressomaskine kan i mange situationer være en rigtig fornuftig løsning.

Har du for travlt til at bruge en traditionel espressomaskine, så kan en fuldautomatisk maskine give dig det fornødne skud koffein, uden at du skal til at tænke på indstilling af kværn, tampning og alle de andre små skridt, som er involveret i at brygge en espresso på den traditionelle måde.

Er du et sted, hvor mange folk bruger espressomaskinen (eksempelvis en virksomhed eller kaffegal familie) så gør det også livet meget lettere, at man ikke skal tænke på alle de små barista-kneb, hver gang man vil have kaffe.

Semiautomatisk

Automatisk

Super-automatisk

Indbygget kværn

Nej

Ja

Ja

Mælkevarmer

Manuel steamer

Manuel steamer

Auto steamer

Auto brygning

Nej

Ja

Ja

Auto mækedrik

Nej

Nej

Ja

Rengøringsprogram

Nej

Ja

Ja

For bare få år siden rynkede de fleste kaffenørder på næsen, når de så en fuldautomatisk espressomaskine. Den slags blev anset som en lidt for let løsning ude af stand til at producere et ordentligt espresso-shot. I dag har de fleste anerkendt, at automatiske maskiner fra eksempelvis Jura og Siemens ofte er på højde med de dyrere modeller, som mange espresso-elskere har til at stå derhjemme.

Protip: Husk at du skal afkalke din espressomaskine ofte, med mindre du bruger kildevand eller filtreret vand!

Fuldautomatiske espressomaskiner kan også steame mælk, uden at du skal gøre noget. Dem som kun er semiautomatiske eller manuelle har derimod en steamer, som kræver at du selv må skabe luftboblerne til din latte. Det er værd at have med i overvejelserne, når du skal købe en maskine, om du har tålmodighed til at gennemgå de små skridt som en hjemme-barista ofte må gå igennem. 

Den semiautomatiske espressomaskine kræver, at du gør det hele selv. Du skal kværne bønnerne, hælde kaffe i portafilteret, tampe det korrekt og derefter brygge. Desuden skal du steame mælken, hvis du vil have caffe latte eller andre mælkedrikke.

Hvad med den manuelle espressomaskine? 

Det kan være nærliggende at antage, at den semiautomatiske og den manuelle espressomaskine er én og samme ting. Sådan forholder det sig dog ikke. 

Den manuelle espressomaskine er i dag noget mindre udbredt, men faktisk er det den originale type af espressomaskine.

I modsætning til de andre typer har den et håndtag, som presser vandet gennem den tampede kaffe. Alle de andre typer espressomaskiner er drevet af en pumpe. Man vil typisk se at denne pumpe har X antal bar, som den kan 'trykke' med. Den berømte espressomaskine La Pavoni er et eksempel på en manuel espressomaskine.

Ikke-elektrisk manuel?

De seneste par år er der også kommet flere manuelle, ikke-elektriske espressomaskiner på markedet, blandt andet den ultra-kompakte Cafflano Kompresso. Selvom disse apparater laver udmærket espresso, hører de dog på sin vis til i deres helt egen kategori

La Pavoni Europiccola

(Manuel)

La Pavoni Europiccola er en klassiker. Og en smuk en af slagsen. 

Det er nemlig en manuel espressomaskine. La Pavoni adskiller sig dermed fra de andre maskiner i denne artikel. 

Hvor de andre har en motordrevet pumpe, hvor man bare behøver at trykke på en enkel knap, så skal man selv gøre lidt af arbejdet med den mere gammeldags La Pavoni. 

Men hvorfor overhovedet gå igennem det ekstra besvær? 

Jo, selvom La Pavoni Europiccola stammer helt tilbage fra 1950'erne, så laver den forrygende espresso og cappuccino. I hvert fald hvis man har styr på sine barista-kundskaber. 

"Lever"-espresso giver muligheder

Pumpehåndtaget giver i virkeligheden flere muligheder for at tweake alle de små detaljer i ekstraktionen af dit shot. 

Du kan eksempelvis 'pre-infuse' – det vil sige vædde kaffen en anelse inden selve brygningen, hvilket øger ekstraktionenen.

Du kan også lave en såkaldt "pressure profile" - det vil sige ramme 9 bar tidigere i shottet og derefter langsomt trappe ned og ende shottet på eksempelvis 6 bar.. 

I modsætningen til mange nyere maskiner, så er teknologien utroligt simpel. Der er ikke små plastikdimser eller komplicerede kredsløb. Det er old school og mekanisk. Som med så mange andre ting, gælder det også her, at det gør maskinen mere robust. Der er ganske enkelt færre ting, som kan gå i stykker.

Ulemper 

Men som med de fleste andre gammeldags design, er der også nogle ulemper ved La Pavoni Europiccola. Der er for eksempel ikke noget PID-termometer og generelt kan temperaturen være svær at styre.

La Pavoni kommer desuden med en 51 mm filterholder, hvilket gør det lidt sværere at finde ekstraudstyr i forhold til det mere typiske standard på 58 mm. 

Konklusion

La Pavoni Europiccola er lidt espressomaskinernes svar på en sexet veteranbil. Den oser af klasse og kan også præstere at lave forrygende kaffe. Men man gå også glip af en masse convenience, som man finder på de nyere modeller. 

Er man til gengæld feinschmecker, der også har godt med tålmodighed, så kan denne klassiker dog vise sig at være det perfekte match. 

  • Elegant udseende
  • God kvalitet
  • Tradtionsmærke
  • Håndpumpe giver muligheder
  • Kræver tilvænning
  • Gammel teknologi

Tjek prisen lige her.


rancilio silvia semiautomatisk espressomaskine

Rancilio Silvia

(Semi-automatisk)

Rancilio Silvia er en klassiker, som blev sendt på markedet tilbage i 1998. Det er ikke uden grund, at den står i mange hjem verden over. Den er simpelthen blevet en form for standard på markedet for semiautomatiske espressomaskiner til hjemmet.

Rancilio er synonym med kvalitet, og det er et italiensk mærke med historie.

Vi har tidligere beskrevet Rancilio mere dybdegående på sitet, så vi vil blot hurtigt opremse, hvorfor det er en god maskine.

Robust. Hele vejen igennem. 

Rancilio er bygget i metal, og det er en tung maskine med knapper, som skriger af kvalitet. Pumpen leverer tilstrækkeligt tryk til at lave endda rigtig god espresso, og portafiltret er fuld størrelse, og ikke en mindre, let sag, som man nogle gang ser på billigere maskiner.
Steameren er bevægelig i alle retninger, hvilket gør ens liv lidt lettere.

Rancilio Silvia er det, man kalder en semiautomatisk espressomaskine (hvilket er de facto standarden for espressomaskiner i dag).

Det vil sige, at du selv skal kværne og dosere kaffen. Så selvom Rancilio Silvia er forholdsvis billig i forhold til byggekvalitet, så skal du dog også indregne en kværn i budgettet. Og det skal være en kværn af høj kvalitet, som minimum vil koste omkring 2000. Læs eventuelt vores guide til espressokværne for mere information.

Fordele og ulemper

Frøken Silvia, som maskinen også bliver kaldt, er kendt for at kræve en helt perfekt indstillet kværn for at yde optimalt.

En anden stor udfordring hos Rancilio Silvia er, at finde den rigtige temperatur at brygge ved. Du har mulighed for at installere et PID-termometer i maskinen, men det kræver noget fingersnilde. Mange benytter en teknik som kaldes temperature surfing, når de bruger Rancilio Silvia.

På trods af disse lidt negative ting, så er det dog stadig en maskine, som bliver anbefalet næsten alle steder. 

Den har kun undergået mindre opdateringer siden 1998, og det siger jo også en hel del om produktet.

  • Solid byggekvalitet
  • Super god espresso
  • Du kan øve barista-teknik
  • Temperatur-udsving
  • Kræver en topkværn
  • Du skal lære at bruge maskinen – det kan tage tid

Læs mere og se flere billeder af maskinen lige her.


Sage Bambino Plus (Semi-automatisk)

sage bambino espressomaskine test

Som nævnt ovenfor, så er Sage lig med det australske mærke Breville. Udover den lækre, men dyre The Oracle, så har Sage faktisk også et tilbud til espresso-fanatikere, der er mere bundet af et budget.  

Til dem er Sage Bambino Plus en lækker lille pakke, som kan de vigtigste ting, når det kommer til brygning og steaming. 

Kompakt

Bambino Plus er en af de mindste espressomaskiner på markedet. Den vil ikke optage meget plads i dit køkken. Den er fremstillet i en blanding af rustfrit stål og plastik, hvilket gør den meget let i forhold til typiske espressomaskiner. 

Den ikke når helt de samme højder i forhold til byggekvalitet som de mere old school italienske maskiner, men til gengæld får man en masse andet med Bambino Plus. 

Den har en af de hurigste opstartstider af alle espressomaskiner med blot 3 sekunder fra tænd til brygge-klar. 

Dette skyldes, at Sage/Breville har lavet en speciel teknologi ved navn Thermojet, så den varmer lynhurtigt op. Mange andre maskiner kan tage mellem 10 og 30 minutter før de har nået den rette bryggetemperatur, så dette element er bestemt noget du bør værdsætte. 

Derudover har den indbygget PID-termometer, ligesom de dyreste maskiner. PID er det meste præcise espresso-termometer, og det betyder, at man kan ramme den rette temperatur konsekvent i forhold til andre single-boiler espressomaskiner, hvor man skal gætte sig frem. 

Desværre kan man ikke indstille bryggetemperaturen, hvilket betyder at meget lyse ristninger er sværere at brygge på denne maskine. 

Fordele og ulemper

Generelt så er Breville/Sage gode til det med teknologi – de formår at putte ting i både deres kværne og espressomaskiner, som ikke bare er lir, men som rent faktisk gør en forskel, når man skal brygge. 

Bambino har også automatisk mælkskumning med sensorere der kan lure hvornår den rette tekstur og varme er nået. Det betyder, at du med minimal træning kan lave latte og cappuccino. 

Alt i alt, er Bambino Plus en meget anbefalelsesværdig maskine. Særligt hvis du bare gerne vil i gang med at brygge fornuftig espresso og latte her og nu, uden at pløje dig igennem instruktionsmanualer af samme tykkelse som en telefonbog fra gamle dage. 

Se flere billeder af den spændende maskine her.

  • PID-termometer
  • Automatisk steaming
  • Pre-infusion
  • Lynhurtig opstart
  • Knap så meget byggekvalitet sammenlignet med mere traditionelle maskiner
  • Kan ikke ændre brygge-temperatur

Gaggia Classic Pro

Gaggia Classic Pro er endnu en klassiker i hjemme-espresso verden.

Det er en maskine som kombinerer en fornuftig pris med pålidelig byggekvalitet og muligheder for at lære barista-håndværket. 

gaggia classic pro expresso maskine

Den første store fordel ved Gaggia Classic er, at den bruger et traditionelt 58 mm portafilter. Det gør det lettere at finde ekstraudstyr i form at tampere og distribueringsredskaber. 

Gaggia Classic er en single boiler maskine. Det vil sige, at man skal brygge espresso og steame med samme kedel. Det giver i sagens natur nogle begrænsninger. Det vigtigste at være opmærksom på, er at man ikke kan brygge særligt mange kopper af gangen -- særligt når det kommer til mælkedrikke. 

Det betyder også, at du skal lære at surfe med temperaturen, så den rammer det rigtige leje i forskellige stadier af brygningen. D

Det gode ved den lille kedel er, at den varmer hurtigere op end mange andre semiautomatiske espressomaskiner. 

God at lære på

Generelt er Gaggia Classic, som navnet antyder, en klassiker. Det er en maskine, som man kan lære espressohåndværket på, og få mere ud af i takt med at ens krav til ekstraktionen bliver mere avancerede.

Du kan starte med at bruge den medfølgende "pressurized" filterkurv, får derefter at gå over til det normale, når du har mere styr på teknik. 

De fleste, der investerer i en Gaggia Classic ender med, at købe et lille DIY-sæt, der gør at man let kan sænke presset til 9 bar i stedet for de 15, som den er indstillet til fra fabrikssiden. Nogle tilføjer også et pid termometer, så espressoen bliver mere konsistent fra gang til gang. 

Gaggia Classic er utroligt velkendt og udbredt. Det betyder også, at det er en maskine som er mere enkel at reparere, hvis uheldet er ude. 

Tjek prisen her


  • Flot, klassisk design
  • Solid byggekvalitet
  • Relativt hurtig opstart
  • Ikke den bedste til skummet mælk
  • Kræver tid og villighed til at lære, hvis du vil mestre den. 
  • Du skal bruge en dedikeret espressokværn

Breville Bambino vs Rancilio Silvia & Gaggia Classic 

Mange forbrugere spørger, hvilken maskine, der er den bedste af de tre. De er alle populære espressomaskiner, som er semiautomatiske og som ligger i omtrent samme prisleje. 

Faktisk er det alle maskiner, som er rigtig gode til kaffe-fanatikeren, der vil lave lækker espresso eller latte derhjemme. Men de er gode på hver sin måde.

Rancilio Silvia og Gaggia Classic er begge bygget utroligt solidt, og  har været på markedet i mere end 20 år. Så man ved, hvad man får. Til gengæld er det også maskiner med noget mere gammeldags teknologi. 

Indbygget PID giver bonus-point

Sage Bambino Plus er en helt ny model, så ingen kan rigtig sige, hvordan den opfører sig efter fem til ti års brug. Til gengæld har den indbygget PID (stort plus), kan starte på blot 3 sekunder, og automatisk mælkeskumning. 

Det kan nok sammenlignes lidt med en tyve år gammel Volvo sat over for en ny Tesla. Den ene er solidt bygget og pålidelig, mens den anden har en masse moderne teknologi, som ændrer de basale forudsætninger markant. 

Den moderne teknologi gør livet lettere på mange måder, men det tager også en del af håndværket ud af at lave kaffe. 

Samtidig er det sværere selv at reparere maskinen, skulle uheldet være ude. 

Såfremt du bare vil espresso og latte uden at nørde igennem, så vil modellen fra Sage nok være en bedre løsning for de fleste. Det er blot værd at sikre sig, at man køber fra en pålidelig forhandler, som yder god garanti i tilfælde af fejl og mangler. 

Ser du derimod espresso som en hobby, hvor du med tiden vil ind og lege med bryggeratio, lyse ristninger, ekstraktionsteori, latte art etc, så er maskiner som Silvia og Gaggia Classic nok bedre bud. 


Sage The Oracle

(Semi-automatisk)
Fuldautomatisk espressomaskine sage

Sage er et nyt mærke på det danske marked, som laver både espressomaskiner, -kværne samt andet køkkenudstyr.

Men faktisk er det det relativt kendte australske marked Breville, som gemmer sig bag navnet. Mærkevarenavnet Breville var allerede taget i England, så derfor hedder mærket altså Sage i Europa.

Men alle produkter er dog identiske med Brevilles – selv navnene er de samme.

Sage er hurtigt blevet populært blandt gastrofile. Grunden er ganske enkelt, at mesterkokken Heston Blumenthal har indgået et tæt samarbejde med firmaet om at udvikle køkkenredskaber. Hvad kokken skulle kunne bidrage med, når det kommer til kaffemaskiner står dog hen i det uvisse. Men der er åbenbart nogle andre i Breville/Sages udviklingsafdeling, som har forstand på kaffe. 

Et teknologisk pragteksemplar

Vi kan nemlig lige så godt tilstå, at maskinen er både innovativ og praktisk. Teknisk set er Sage ikke en fuldautomatisk espressomaskine – det er nærmere en mellemting, som også låner fra de traditionelle manuelle maskiner. 

Sage The Oracle har nemlig også et portafilter. Med en særlig teknologi kværner og stamper maskinen den pulveriserede kaffe i portafilteret. På den måde gør den det præcist som baristaen. Og du får samme resultat hver gang. Maskinen er en smule manuel – du må nemlig selv løfte portafiltret på plads og vælge den kaffetype, du vil have.

Alle indstillinger, du måtte ønske, kan til gengæld vælges. Og maskinen er utroligt brugervenlig med overblik over temperatur for brygning og skumning af mælk.

Fordele og ulemper

Overalt på nettet får maskinen ros, og den har også vundet Berlingskes espressomaskine test 2016 med folk fra blandt andet The Coffee Collective i dommerpanelet, ligesom sitet Tech Test giver den en guldmedalje.

»Denne maskine er som en lækker bil, man kan se alle detaljerne og være med i hele processen,« sagde Berlingskes anmelder dengang. 

Den største anke mod topmodellen fra Sage/Breville er, at prisen er helt oppe i det høje leje. Dermed er der konkurrence fra de mere gammeldags, men alligevel utroligt lækre modeller fra firmaer som Rocket

Men har du budgettet, og vil du gerne have traditionel espresso på den lettest tænkelige måde, så er dette et rigtigt godt bud. 

  • Tesvinder
  • Flot design
  • Fuldautomatisk, men uden at gå på kompromis
  • Bestemt ikke billig

Se hvad dagsprisen på denne vilde maskine er lige her.

Se hvordan det specielle system fungerer i videoen her.


Rocket Giotto Type V

(Semi-automatisk)
rocket giotto

Italienske Rocket er på få år blevet utroligt populært hos kaffe-entusiaster verden over.

Firmaet laver kvalitetsmaskiner, der kombinerer et æstetisk udseende med solidt håndlavet kram.

Rocket Giotto Type V er firmaets opdatering af deres klassiske Giotto-model. Den har stadig alle de gamle kvaliteter fra deres mere traditionelle maskiner, men den har også nyere smarte funktioner såsom PID. 

Kort fortalt så er et PID en anden form for måde at styre temperatur på i espressomaskiner, og de seneste år har teknologien vundet frem til fordel for et mekanisk, automatisk termometer.

Rocket Giotto benytter sig af det legendariske fire kilo tunge E-61 gruppehoved fra Faema. Gruppehovedet blev sendt på markedet af det italienske firma i 1961 og var med til at ændre fundamentalt på espressomaskinen, da det kan sikre stabil varme.

Gruppehovedet er lavet i stærkt forkromet messing. Faema var den første producent, der har lavet et gruppehoved med konstant vandgennemstrømning fra kedlen, hvilket giver mulighed for pre-infusion af kaffen og højere temperaturstabilitet. Det har sikret Faema en plads i historiebøgerne.

HX-kedel giver stabil temperatur

Rocket Giotto benytter sig af en såkaldt HX-kedel. Den virker som to-kedler-i-én på den måde, at der en større kedel med 120 grader varmt vand. Inden i den er der et mindre rør, som opbevarer vand, der har den perfekt temperatur til espressobrygning. Altså omkring de 94 grader. Det gør også, at maskinen kan både brygge og dampe på en gang. Man behøver ikke vente på, at temperaturforskelle er blevet udlignet eller ‘temperature surfe’ som eksempelvis på Rancilio Silvia’en.

Maskinen har to manometre, så man kan se, hvad trykket er i begge kedler.

Udover damptuden har Rocket Giotto en hane til vand, så du hurtigt kan lave en americano. Portafiltret er industristandarden på 58 mm.

FORDELE OG ULEMPER

Det er svært at finde klager over Rocket Giotto. De fleste, der ejer maskinen, glæder sig over det smukke udseende og den velsmagende espresso. Er du en latte-elsker, så er der godt nyt. Damperen er nemlig ekstremt kraftfuld, melder de fleste Cellini-ejere.

Det eneste man skal være opmærksom på er, at denne model ikke kan sluttes til en vandforsyning, som flere af Rockets tidligere modeller i Giotto-serien kan. Men det er en mindre anke, da de fleste nok alligevel vil foretrække at bruge flaskevand i maskinen for at undgå kalkproblemer.

Alt i alt fortsætter den nye Giotto med alle de ting, der har gjort modellen så populær, men byder samtidig på nogle nye små designmæssige forbedringer, som gør den endnu mere anbefalelsesværdig. 

Hvis du har budgettet og lysten til at kaste dig ud i rigtig seriøs espresso, så er dette en fremragende maskine at gøre det på. 

Se flere billeder og specifikationer her.

  • Solid byggekvalitet
  • Smukt udseende
  • God teknologi
  • Høj pris
  • Kan ikke tilsluttes vandforsyning

Delonghi Magnifica

(Automatisk)
Delonghi ECAM22.110.B espressomaskine

Delonghi er et klassisk italiensk mærke, som har rigtig mange år på bagen som producent af espressomaskiner.

Det er også et af de billigste mærker på markedet, men det betyder ikke, at man får lidt for pengene. Mange starter deres espressorejse med Delonghi, og bliver ved med at støtte mærket, da det som regel er kvalitet man får i hænderne.

Denne maskine kombinerer mange funktioner fra langt dyrere automatiske espressomaskiner i en relativt kompakt model, der ikke koster alverden. Samtidig bliver den anbefalet af Which?, det engelske svar på forbrugsmagasinet Tænk, og opnår en score på hele 4,7 ud af 5 hos Amazon. Alt det viser, at der er tale om en solid maskine.

Ikke helt lydløs

Inde under motorhjelmen gemmer der sig også en pumpe med et tryk på 15 bar, så den rigtige smag og crema kan trækkes ud af bønnerne. Maskinen kan lave både espresso, cappuccino og caffe latte, men mælkeskummeren er manuel, hvilket ikke gør det store. Det letter rengøringen og gør, at du kan få bedre mælkeskum.

Magnifica’en, som også går under produktnavnet 21.117B, har indbygget kværn, så din espresso bliver brygget på helt friskkværnede bønner. En kaffemaskine med kværn giver selvfølgelig en fordel, når det kommer til friskhed. Skulle du dog af uvisse årsager foretrække at bruge kaffepulver i stedet for hele bønner kan dette også lade sig gøre.
Delonghi hævder, at maskinen er helt lydløs, men det er de færreste forbrugere enige i.

Dog skal det siges, at kværnen støjer mindre, end mange andre modeller.
Maskinen har desuden fornuftige funktioner, som aftagelig vandtank, vandfilter og autosluk. Den er 43 centimeter bred og 23 centimeter i dybden, så den behøver ikke optage for meget plads på dit køkkenbord.

Ulemper

Flere brugere mener, at maskinen brygger en anelse tyndt ud af boksen, så det må man indstille manuelt.
Kopvarmeren er dog heller ikke særligt varm, så det kan være en god idé at forvarme koppen med noget kogende vand.
Samtidig er der ikke noget display på maskinen, så i forhold til andre maskiner, kan man være lidt mere i tvivl om betjeningen, når mere avancerede ting skal indstilles, eksempelvis automatisk slukning.

Konklusion

Når alt kommer til alt, så er det dog en maskine der på enkel vis leverer nogenlunde espresso. Den har en indbygget kværn, som kan indstilles, og mælkesteameren har et godt tryk.

Det er altså overordnet set en maskine, der kan alle de vigtigste ting uden at sprænge budgettet. Hvis din espresso ikke er helt i øjet, er der rigeligt med muligheder for at tweake kværneindstilling, vandmængde eller kaffemængde. Samtidig viser den samlede score på Amazon, at her er tale om en espressomaskine, som folk generelt tager godt imod.

Læs flere anmeldelser og se billeder her.

  • Rengøringsprogram
  • Let at indstille
  • Ægte Delonghi
  • Dårlig kopvarmer
  • Intet display

Jura E60

(Super-automatisk)

Jura er en af de største leverandører af espressomaskiner til virksomheder. Det er et schweizisk mærke, som tager de italienske espresso-principper og udsætter dem for noget af alpelandets ingeniørkunst. Det har gjort Jura til ét af de mest eftertragtede brands inden for kaffe de seneste fem år.

Kan måle sig med dyr storebror

Selvom det er en billigere espressomaskine, er der ikke sparet på udstyret.

Den indbyggede kværn er stadig en ægte jura-kværn. Det vil sige: milimeterpræcis og næsten lydløs.

Den kan tage mellem 5 og 16 gram bønner ad gangen, hvilket er noget mere end gennemsnittet. 

Maskinen kommer desuden med Juras prisbelønnede mælkeskummer, som særligt udmærker sig ved at kunne lave mikroskum. Det er altså 100 procent en cafe latte maskine.

Ligesom med de fleste andre modeller i denne prisklasse har Jura E60 også et rengøringsprogram.

Fordele og ulemper

I forhold til Jura Impressa Z9, er der kun plads til halvt så stor en mængde vand. Det burde dog stadig være nok for de fleste. Men er du på udkig efter en fuldautomatisk espressomaskine til en større gruppe, for eksempel en arbejdsplads, bør du nok gå efter en model med højere kapacitet. Men til en familie kan denne model snildt følge med.

Generelt så er Jura et af de mest velrenommerede firmaer, når det kommer til at levere maskiner til virksomheder, og det er der en god grund til. Det er nemlig kvalitet hele vejen igennem. Denne model er ingen undtagelse, og den kommer da også med 2 års garanti. 

  • God, indbygget kværn
  • Schweizisk mærke
  • Steamer kan lave mikroskum
  • Ikke helt billig
  • Kan ikke hamle op med semi-automatiske maskiner hvad angår shot. 

Se flere billeder og anmeldelser her.


Espressomaskine test - flere overvejelser

1: Hvilke materialer er bedst?

Espressomaskiner kommer i en hel række materialer, men når vi bevæger os op i en prisklasse over budget-segmentet ser man ofte rustfrit stål eller kobber. Der er dog i sig selv ikke noget i vejen med plastik, og hvis du fornemmer, at maskinen har en god byggekvalitet, bør det ikke afskrække dig.

2: Hvad med design?

Mange begyndere begår den fejl, at de udelukkende fokuserer på udseendet. Og som med mange aspekter her i tilværelsen, kan det være en fejl. Har du et perfekt designerkøkken eller er du indehaver af en café, så er det måske en god idé at gå op i den slags. Men ellers bør du først og fremmest tænke over funktioner, materialevalg samt fabrikantens renommé.

Heldigvis er der dog kun få decideret grimme maskiner i dette prisleje, og mange har det flotte italienske look, som en del espresso-elskere går efter.

LÆS OGSÅ: Elkedel test – den bedste model til kaffe

3: Hvilke mærker er bedst?

Som førstegangskøber er det en god idé, at gå efter mærker, der har en historik og et ry, som viser, at der er tale om kvalitet. Der findes en del mærker, som producerer espressomaskiner, men det er bestemt ikke dem alle, som er lige respekteret. En række firmaer får endda produceret deres varer af såkaldte OEM-fabrikanter i Kina, og klistrer derefter deres eget logo på. Med den slags ‘købt’ design kan man ikke forvente gennemtestet funktionalitet. Med mærker som Jura og Siemens får man et gennemtestet produkt, som desuden kommer med ekstra service og garanti med ved købet.

4: Hvad er det rigtige for mig?

Der er masser af forskellige typer af espressomaskiner på markedet. Der er den gode gamle manuelle, de semi-automatisk og de fuldautomatiske. Der er store forskelle i funktion, design, vedligeholdelse, tidsforbrug og så videre. De seneste år er en kapselmaskine til Nespresso-kapsler blevet et populært alternativ. Den slags maskiner er ofte endnu simplere og lettere at betjene end en fuldautomatisk espressomaskine.

Dermed er den en del ting at overveje. Har du travlt om morgenen? Har du lyst til at bruge tid på at justere din egen kværn til den helt perfekte formalingsgrad?

Flere funktioner som du måske bør kigge efter:

  • Program for rengøring
  • Automatisk mælkeskummer så du har en cafe latte maskine
  • Justerbar styrke
  • Programmerbare smagsprofiler
Summary
Review Date
Reviewed Item
Jura Impressa Z9
Author Rating
51star1star1star1star1star

25 kommentarer til “Fuldautomatisk og semiautomatisk espressomaskine: 9 af de bedste”

  1. Jeg har haft mulighed for at teste Siemens-maskinen gennem flere måneder, og den er meget vedligeholdelsesintensiv. Man kan dårligt nok lave en kop kaffe i hverdagen uden at den først kræver at man tømmer overløbsbakke, eller afkalker, eller renser mælkerør etc.
    På bureauet joker vi om at den altid først stiller dig en opgave du skal løse før du får kaffe. Lang historie kort, at lave en kop kaffe tager ofte mere tid end det tager at drikke den.

    Svar
    • Hej Hans, altid godt med noget hands-on viden. Min erfaring med stort set alle maskiner på arbejdspladser er, at der ofte er bøvl med dem. Selv de virkeligt dyre. For det meste er det kun nogle få medarbejdere, der kan finde ud af at tømme grums, mælkebeholder osv. Lidt ligesom kopimaskinen og printeren 🙂 Håber ellers at kvaliteten på kaffen er udmærket 🙂

      Svar
    • Jeg har nu brugt min Siemens maskine igennem 2 år og brygget 1500 problemfri kopper kaffe.

      Naturligvis skal man hælde vand og bønner på samt tømme drypbakken undertiden, men ikke noget jeg bruger meget tid på.

      Fantastisk maskine – ville uden tvivl købe den igen.

      Svar
  2. Det lader til, at I har har rodet lidt rundt i specifikationerne for Jura Empressa A5 og Z9. Empressa A5 kan kun tage mellem 6-10 gram bønner ad gangen. Det er kun Empressa Z9, som kan tage mellem 5-16 gram ad gangen. Heldigt jeg opdagede det inden jeg bare tog jeres artikel for gode varer, da netop dette er vigtigt for mig i valget af maskine.

    Svar
  3. Kender i noget til de billigere verisioner af Sage maskinerne? Kan se at man også kan få en til 6000kr. Er den også god?

    Svar
      • Er kværnen ikke også indbygget i Oracle?

        Er Express-modelen semiautomatisk eller fuldautomatisk.

        Spørgsmål fra en grøn skid i kaffeverdenen.

        Svar
        • Hov, her kommer et lidt forsinket svar! De har begge indbygget kværn, men er lidt specielle i forhold til andre automatiske maskiner, da de bruger et traditionelt portafilter. Man kan altså ikke helt kalde dem fuldautomatiske. Oracle er noget mere avanceret end Express, men princippet er det samme.

          Svar
  4. Jeg har en Delonghi Magnifica S på andet år, og har blandede følelser da den på den ene side trods plastic finish er robust, med pænt design og laver god kaffe nemt og hurtigt, med en effektiv og hurtig steamer.

    Bagsiden af medaljen er, at jeg konstant får røde lamper om dit og dat, især afkalkning ca. hver 10. dag, hvilket slet ikke giver mening, da jeg dels anvender kildevand pga, eget brøndvand indeholder en del okker, dels kun brygger 2-4 kopper om dagen.

    Vedligeholdelsen er noget tung og snørklet, og da DeLonghi insisterer på at man kun anvender deres afkalker/descaler for at opretholde garantien, er snitprisen på en kop temmelig og tidsforbruget for overdrevent.

    Måske jeg har fået en mandagsmaskine, for modellen er jo meget populær med høj score alle steder.

    Skal lige nævnes, at jeg er udenlandsdansker, og derfor kun anvender maskinen i sommerhalvåret i mit sommerhus, så altså lille forbrug og slid sammenlignet med andre.

    Svar
    • Hej Miguel, tak for kommentaren. Det lyder som en lidt blandet fornøjelse. Har du tjekket, hvor meget kalk, der er i dit kildevand? Det meste flaskevand fra DK har nemlig en ret høj mængde. Jeg .ville bruge noget blødt vand som Hayat eller filtrere flaskevandet i en Brita-filterkande. Mht. afkalkning, så fandt jeg lige dette online, som måske kan hjælpe:

      “DeLonghi (at least in Europe) sells Durgol under its own label, it is a sulfamic acid based solution and the most suggested descaling product in any coffee-related forum I read. If you don’t want to buy the overpriced, DeLonghi labeled stuff – look for Durgol or products with similar ingredients. Durgol is also not that expensive if you buy it in larger quantities (I get mine from eBay or amazon marketplace usually). I’ve been using it in my machines for years and never had any issues with them.”

      Svar
  5. Hejsa. Vi har lige rodet os ud I noget nyt, nemlig køb af en ekspresso maskine. Valget faldt på en Sage The Barista Express, og vi er kommet rimelig godt igang, men vi har et problem. Vi syntes simpelthen ikke kaffen er varm nok? Og hvis vi så også prøver at varme mælk til cappuccino, ja så bliver det samlede resultat kun lunken? Hvordan sikre vi en rigtig varm kop kaffe? Kopvarmeren har vi heller ikke fundet endnu? de bliver ihvertfald ikke varme ved at sætte dem ovenpå maskinen? Håber på lidt hjælp her 🙂

    Svar
    • Hej Susanne, tillykke med maskinen!

      Lige et par hurtige tips: Sage har indbygget PID, så temperaturen burde være ok. Defekter kan selvfølgelig forekomme, men hvis kaffen ikke er mistænkeligt kold, så skal løsningen nok findes et andet sted. Et godt bud er, at jeres kopper stjæler varmen. Prøv at varme dem op med kogende vand inden brygning og lad dem stå 1-2 minutter. En espresso er lille rent volumentmæssigt og mister lynhurtigt temperaturen, hvis ikke en kop er tilstrækkeligt varm.

      Hvis der går lang tid mellem brygning og steaming kan det også medføre varmetab. Og sidst men ikke mindst, så er det også en god idé at bruge en stål-pitcher til at skumme mælk, da porcelæn eller glas også stjæler meget varme. Det kan også være en idé at vende om på rækkefølgen så I steamer først og brygger derefter, hvis I have det varmest muligt. Held og lykke 😀

      Svar
  6. Hej .
    God informativ artikel.
    Har I en holdning til Gaggia ? Jeg er blevet anbefalet dette mærke og har svært ved at tage andre mærke lige så positivt. Jeg går efter en automatisk espresso (Altså hvor man steamer mælken selv) da jeg bruger økologisk sødmælk i kaffen og har set utrolig dårlige erfaringer med den slags der skal igennem en maskine og også med elektriske mælkeskumme-kedler/kander.
    mvh Linda doris

    Svar
    • Gaggia er et gammelt italiensk mærke, og deres Classic-model sammenlignes ofte med Rancilio Silvia – begge er semiautomatiske, pålidelige og ikke for dyre. Det lyder som om, det der det du efterspørger? I dag er firmaet ejet af hollandske Saeco, og de har også en masse fuldautomatiske maskiner. Hvor gode de lige er, har jeg svært ved at vurdere.

      Svar
  7. Hej,
    Jeg har en Delonghi Magnifica S og den er ganske god, men mælkeskummeren er længe om at varme mælken op og kaffen er ikke så stærk. Kan du anbefale en fuldautomatisk med kværn? Jeg kan se Sage oracle er god men den er lige i overkanten med prisen.
    På forhånd tak

    Svar
  8. Hej
    Kender I til mærket Nivona. Jeg tænker at købe en Nivona CafeRomatica 788, er der nogle der har erfaringer med den!!!

    Svar
  9. Hej
    Tak for fin gennemgang af maskinerne.
    Jeg overvejer køb af maskine og er ved at undersøge markedet for maskiner med direkte vandtilførelse. Ved du om nogle af de omtalte maskiner har den mulighed.
    Mvh,
    Mikkel

    Svar
    • Hej, tak for de rare ord.

      Det er som regel kun de halv-pro maskiner, der har den mulighed. For eksempel har Rocket Giotto det ikke selvom den er oppe i det leje – nogle af dens søstermodeller har dog. Alle Jura’er der er lavet til mere end 30 kopper om dagen kan installeres, men det kræver et ekstra kit. Jeg vil umiddelbart melde pas på de andre – uden at jeg dog lige har researchet dem.

      Svar
  10. Hej,
    Jeg leder efter en fuldautomatisk maskine med steamer (altså ikke noget med mælkebeholder og tynde slanger, der skal renses). DeLonghi har en; men jeg ønsker at prøve et andet mærke.

    Svar
  11. Hej. Tak for en god gennemgang af maskinerne.
    Jeg har idag en aldrende delonghi perfekta. Der har klaret opgaven godt.
    Jeg overvejer idag en sage oracle touch. Hvis man bare vil have en alm kop kaffe. Hvordan klare den, den opgave?
    Mvh Kasper

    Svar
    • Det kommer an på, hvordan du definerer almindelig kaffe. Hvis det er sort kop filter kaffe, så er den ikke oplagt. Men hvis du derimod er ude efter en americano så klarer den opgaven rigtig fint.

      Svar
  12. Hej

    Jeg elsker kaffevog mange forskellige typer så Jeg er på udkig efter min første espresso maskine, men syntes det er en svær nød for der er mange meninger omkring hvilken maskine man skal vælge.

    Så jeg vil godt have et god råd til en god maskine mit budget 6-8000kr men er åben for billiger maskiner og om det en semi eller fuld automatisk. Er jeg åben over for så kom frisk med Jens bud på en perfekt og super lækker maskine

    Mvh

    Dannie

    Svar
    • Hej Dannie, espressomaskiner er lidt ligesom guitarer eller golfkøller: De findes til alle mulige forskellige genrer og behov. Derfor er spørgsmålet også hvad dit behov er, samt hvor meget tid, energi og økonomi, du er klar til at investere. Med en god semiautomatisk som Rancilio Silvia skal du stadig investere i en fornuftig espressokværn for at få et godt udbytte. Og så er vi i toppen af dit budget. Hvis drømmen er at lave perfekt espresso og cappuccino derhjemme, så er det nok vejen frem, men hvis mindre kan gøre det, så er en fuldautomatisk eller en kapsel-maskine måske en bedre løsning. Hvem ved – måske vil du udelukkende lave espressoer? I så fald kan jeg anbefale den lille Cafflano Kompresso. Held og lykke!

      Svar

Skriv en kommentar

1 Shares
Share1
Tweet
Share