100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Filterkaffe, Kalita og den tredje bølge: Alt om filterkaffens evolution

Filterkaffe er den vigtigste trend i moderne kaffe. Men hvilken filterbrygger er bedst? Og hvorfor er de hotteste modeller fra Japan?

Filterkaffe og Hario V60 hører uløseligt sammen. Det er ikke lang tid siden, jeg proklamerede netop det. Og hvorfor ændre på noget, der fungerer upåklageligt?

I går var jeg på kaffeshopping. Målet var at finde friskristede bønner. Men da jeg var i butikken faldt jeg over en Kalita 102-brygger, der var så billig, at jeg simpelthen ikke kunne lade være med at slå til.

Det satte nogle tanker i gang…

Er Melitta i familie med Kalita? Kalita-navnet minder påfaldende meget om Melitta (se model), som de fleste kender fra deres barndom. 

Historien fortæller, at den første dedikerede filterbrygger blev opfundet af en tysk husmor ved navn Melitta Bentz helt tilbage i 1908. Hendes firma endte med at masseproducere det klassiske filter, som står i en del danske hjem. Melitta-filteret er kendetegnet ved at have et enkelt lille hul i bunden.

Man kan pøse en masse vand udover – og alligevel får kaffen en hel del trækketid i forhold til Hario V60 grundet det mindre udløbshul. Det udgør også en fare, da kaffen kan trække over. Melitta giver ikke på samme måde kontrol over alle facetter af brygningen.

Jeg kender udmærket Melitta og har aldrig været imponeret. Men hvad med den japanske Kalita-brygger? Da jeg kom hjem fra min kaffeshopping, kastede jeg mig straks ud i en omfattende research online. Det viser sig, at firmaet etablerede sig som kaffeproducent i Japan i 50’erne.

LÆS OGSÅ: Den store test af Hario V60

Jeg har ikke fundet det underbygget nogle steder, men jeg antager, at navnet simpelthen er en luset kopi. Lidt som man ville forvente det fra en kinesisk kopivare ved navn Snike, Adihash eller lignende. Den slags var åbenbart comme il faut i Solens Rige, inden de blev Asiens førende hipstere. 

Kalita-folkene havde dog en smule selvstændighed. De eksperimenterede videre med det originale design og endte med tre huller i stedet for blot et enkelt. Deres brygger er stadig i produktion, så lidt må den vel kunne?

Jeg linede derfor et lille pseudovidenskabeligt eksperiment op her til morgen. Samme kildevand, samme kaffe, men to forskellige bryggere.

Kalita 102 gør sig såmænd godt oven på porcelænskoppen. En større overflade af kaffe bliver eksponeret. Dermed burde det være lettere at styre påfyldningen af vand.

I praksis fandt jeg det dog ret svært at få et jævnt udløb af alle de tre huller. Jeg syntes også, der var tendenser til, at forskellige sider af bryggeren blev oversvømmet.

Resultatet i koppen var klart. Hario V60 blev som forventet den suveræne vinder. Flere nuancer, mere alsidighed. Ja, faktisk mindede Kalita-kopppen om en typisk kantinekaffe på visse måder. En ubehagelig over-bitterhed.

Hario V60 filterkaffe

Hario er også en kopi


Stolt af min gamle favorit, V60, blev jeg chokeret, da jeg var ved at researche til denne artikel.

Det viser sig nemlig, at Hario ikke er en meget mere subtil kopi end Kalita (måske lige bortset fra navnet.)

I Japan har de haft en konisk-formet filterbrygger i en årrække. Kono Meimon blev lanceret i 1973, og den ligner Hario V60 på en prik. Google det selv.

Kono’en kommer fra et oldgammelt hæderkronet firma. Akira Kono var en kaffe-gal japansk læge. I løbet af 1920’erne lavede han en masse kaffeeksperimenter og endte med at producere en siphon, som var med til at give firmaet sit navn: The Coffee Syphon Company.

Antallet af riller er det samme som på Hario, men på Kono Meimon er de helt lige i stedet for Harios snoede version. Udløbshullet er også en anelse mindre, hvilket eftersigende giver en mere koncentreret smag, der dog også indebærer en risiko for bitterhed.

De to bryggere kan bruge hinandens filtre. Jeg tjekkede Amazon med det samme – men ak – Kono-filtrene er faktisk dyrere end dem til V60’eren.

Filterkaffe dominerer den tredje bølge

I kaffeverdenen taler man om ‘third wave coffee’. Hvor anden bølge handlede om espresso, så er tredje bølge meget mere fokuseret på lavteknologiske bryggemetoder som filterkaffe fra vores gode venner fra Kalita og Hario, Aeropress eller syphon.

Der er begrænsninger for, hvor avanceret filtekaffe kan blive, og jeg har svært ved at se, hvordan det store kan forbedres i forhold til Hario V60. Dog skal det siges, at jeg stadig ikke har erfaringer med Kalita Wave.

(Update: Jeg har siden brygget en del kaffe med Kalita Wave – læs en anmeldelse her

Det er interessant, at to kopifirmaer som Hario og Kalita i dag fører an som mestre af filterkaffe, men sådan har tingene det jo med at ændre sig. Jeg kan også huske, da Samsung var et usselt lille firma som plagierede etablerede virksomheder som Sony og Panasonic.  

I det store og hele er det nok godt for os forbrugere, at der er konkurrence på markedet. Hvis Melitta kunne starte med at lave nogle V60-formede filtre, så ville kopicirklen være fuldendt og mit liv en smule lettere.

Se de forskellige modeller af Hario V60

[schema type=”review” rev_name=”Indlæg ” author=”Bruger” user_review=”4.5″ min_review=”1″ max_review=”5″]

 

 

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share