100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

‘Filter-gate’: Pas på med de nye filtre til Hario V60

Hario har lavet deres filter om, og det er dårligt nyt for seriøse V60-elskere

Update 7/3-2019: I dag anbefaler jeg filtre fra mærket CAFEC fremfor Hario V60. Det er kun Hario filtre med FSC-mærket på forsiden af pakken som svarer til den originale model.

Elsker du at brygge med Hario V60? Så har vi en kedelig nyhed.

Hario V60 er lige nu blevet ramt af den største krise i filtrets korte levetid. Det man med lidt god vilje kan betegne som en reel ‘filter-gate’.

Tidligere i 2016 sendte det japanske firma et nyt filter på markedet, der skulle supplere eller helt erstatte det konkave hvide papirfilter, vi alle kender og elsker. Det nye filter adskiller sig designmæssigt ved at have en lille flap i toppen, så det er lettere at åbne og indsætte i tragten. Det kan også kendes ved, at V60-logoet er trykt på siden af det.

Nu er de fleste forhandlere efterhånden nået igennem deres lager, så der er rigtig gode chancer for, at du ender med den nye flap-model, når du skal shoppe papirfilter næste gang.

hario-med-filter
Det nye, sløje flap-filter til højre – til venstre ses originalen. 

Jeg fik selv lov at føle filter-gate på egen kop for nylig. Jeg havde lige købt en ny pakke, men allerede første gang jeg skulle brygge, lagde jeg mærke til, at noget ikke helt var som det burde være.

Filtret, der plejer at være forholdsvist sensitivt over for diverse hældeteknikker, virkede pludselig meget lidt responsivt. På en måde mindede det om den der frustrerende oplevelse, man har når man prøver at få liv i en stoppet håndvask.

Jeg tjekkede, om kværnegraden spillede et puds, men nej. Det kunne næsten kun være filtret, den var gal med. En lille tur forbi Reddit og et par andre sider, og så kunne jeg notere, at det ikke kun var mig, som sad med et problem.

Hvorfor er det så slemt?

Nu tænker du måske ‘herregud, kan det være så slemt?’. Men ja, det kan det faktisk. Hvis du er vild med at brygge på Hario V60 vil du finde ud af, at papirfiltret spiller en central rolle i velsmagen.

Jeg tror, at de fleste i mangel af bedre har prøvet at folde et Melitta-filter og bruge det i tragten, og det fungerer aldrig særligt godt. Det nye filter opfører sig lidt på samme måde. Gennemløbstiden er blevet næsten dobbelt så lang, så udover at det ændrer smagen, så er det også en sløv og frustrerende proces at se på.

Rundt omkring i cyberspace foreslår folk, at man bare kan kværne mindre fint og ændre vandtemperatur, og på den måde komme problemet til livs. Men selvom det sikkert kan hjælpe, så er det efter min mening ikke en reel løsning. Det nye papirfilter har nemlig en tykkelse og tekstur, så det lader færre olier passere igennem og ned i koppen. På den måde har man altså en ændret smagsprofil uanset, hvordan man vender og drejer sagen.

Og hvad skal man så stille op med alle de geniale opskrifter som diverse baristaer har skabt gennem årene? Kan vi også bare glemme alt om dem?

hario-flap-1

Hvad du kan gøre

Det er tydeligt, at Hario for at spare penge eller for at kunne følge med efterspørgslen, har fået en ny ekstern leverandør. Og det lader til, at det faktisk er kommet bag på firmaet selv, at de nye filtre ikke fungerer optimalt. I hvert fald hvis man skal tro nedenstående meddelelse:

hario new filter v60

Da V60 nok er Harios mest kendte produkt, er der ingen tvivl om, at man på sigt vil rette op på problemet. Alt andet ville være at spille hasard med firmaets gode renommé.

Indtil da vil jeg dog råde alle læsere til at styre uden om de nye filtre. Måske endda gå så vidt som at hamstre nogle af de gamle. Snus lidt rundt online eller i fysiske butikker, og så er jeg næsten sikker på, at du finder den gamle variant.

Som du kan se af salgschefens svar ovenfor, kan de forskellige filtre spottes på deres produktnavne (VCF-02-100W for de originale og VCF-02-100W-H for de nye), men den letteste metode er nok næsten at styre uden om dem med flappen.

Jeg er sikker på, at vi om nogle år kan kigge tilbage på filter-gate og trække på smilebåndet, men nu mens vi står i det, er det en seriøs lille kaffekrise.

23 kommentarer til “‘Filter-gate’: Pas på med de nye filtre til Hario V60”

 1. Mange tak for info. Fløj hjem for at være sikker på at det var det rigtige jeg havde eftersom jeg lige er begyndt at køre V60 så ville det da fustere mig meget!!

  Svar
 2. Nå – det er der for…har lige stået og tænkt på hvorfor jeg mon har den oplevelse, at brygningen går mere trægt end den plejer. tænkte i formalingsgraden og prøvede at gøre den grovere – uden held – så prøvede jeg at røre rundt i kaffen mens den trækker i filtret – igen uden held….men her er så forklaringen. De nye filtre er dem du skiver om – tak for advarslen. Nu ved jeg da hvor jeg ikke skal handle filtre i det næste års tid (forhåbentlig ikke længere)

  Svar
 3. Som helt ny V60 bruger, fik jeg en pose filtre med i kittet, samt en ekstra pakke filtre ved siden af. Det viser sig at de filtre der var med i selve kittet, er de nye. Det undrede mig at kaffen tog så lang tid at komme igennem filteret. Hvis man f.eks. laver kaffe til 2-3 personer (700 ml vand), så tager det meget lang tid at brygge, selvom man omrører bønnerne. Vil nu prøve de “gamle” filtre de næste par dage, og se om der er den store forskel.

  Svar
  • Held og lykke! Husk også at justere på kværnegraden, hvis det tager mere end fem minutter at brygge en kop.

   Svar
  • Så fik jeg prøvet lidt af. Samme kværnegrad (mest fine kværningsgrad for filter på en wilfa kværn)
   Og ja, der var da stor forskel. Ikke så meget på smagen (dog lidt kraftigere), men gennemløbstiden. Nu kunne jeg vente og selv styre tiden ved at påhælde vand.
   Er der egentlig noget nyt omkring deres nye filtre? Har de ændret dem igen? Eller skal man stadig se om man kan finde de gamle nogle steder?

   Svar
  • Jeg plejer at købe et stort parti hver eneste gang jeg falder over de gamle, så jeg er faktisk ikke opdateret på den seneste udvikling. Men tror desværre situationen er uændret 🙁

   Svar
 4. Det virker desværre til, at problemet stadig er meget aktuelt… I den meddelse som er indsat i artiklen skriver salgschefen fra Hario, at filtrene med produktnavnet VCF-02-100W kan føles tykkere. Er det så ikke omvendt: at disse er de nye hvor gennemløbstiden for vandet er forøget?- og at filtrene med produktnavnet VCF-02-100W-H er de originale? Jeg spørger også fordi det firma jeg sidst har købt filtre fra har sendt mig “de nye med flappen” hvor de skriver at produktnavnet er VCF-02-100W. Er der skrivefejl i artiklen, eller er jeg blevet solgt et forkert produkt?

  Jeg brygger nu med de brune filtre— det fungerer i hvert fald meget bedre end med de nye hvide— men kunne være rart at finde lidt mere afklaring… Bedste Hilsen

  Svar
  • Hario har desværre gjort det endnu sværere at finde rundt i, da de nu også får lavet filtre med flap i Japan under de gamle serienumre. Den eneste måde at få fat i de originale filtre er ved at købe de små pakker à 40 eller at være heldig at finde et gammelt parti. De gode filtre kan i dag lettest kendes ved at der er et tydeligt logo med “FSC” (Forest Stewardship Council) på pakken.

   Jeg er selv gået over til et helt andet mærke fra Japan ved navn Cafec, som laver filtre svarende til Harios original.

   Svar
    • Den britiske udgave af Amazon er nok det bedste bud når det kommer til Cafec. Jeg har endnu ikke selv testet det, men filtre af mærket Kinto skulle også være udmærkede og de kan anskaffes i en del danske webshops.

     Svar
 5. I artiklen nævnes to serienumre, hhv. VCF-02-100W (det “gamle” filter) og VCF-02-100W-H (det “nye” filter). I denne tråd (https://bit.ly/2QV1nlD) med overskriften “The Current Status of the Hario V60 Filter Scandal” refereres til et helt tredje serienummer, nemlig VCF-02-100W-JW, som det nye filter. For at gøre forvirringen total findes der nu også et fjerde filter ved navn VCF-02-100M (se fx her https://bit.ly/2QTyWo7), der er brunt.

  De nyeste VCF-02-100W og VCF-02-100M er uden logo og med FSC-mærket (kan ikke se, om der er flap); betyder det mon, at kvaliteten er tilbage, hvor den var, eller er tommelfingerreglen stadig ’40 stk, uden flap, FSC-mærket’?

  Svar
  • Godt spørgsmål! Det er efterhånden ret forvirrende.

   For nylig stødte jeg også på en pakke med både flap og FSC-mærket. Teksturen lignede mere de originale, gode filtre.

   Men jeg købte dem ikke, da jeg har et stort lager af Cafec Abaca. Cafec er bedre end de originale Hario og koster cirka det samme, så jeg ser slet ingen grund til at bruge Harios filtre længere.

   Det vil selvfølgelig gøre livet lettere for os alle, hvis de kommer op på niveau igen, men om det er sket kan jeg ikke sige. Hvis du prøver dem, må du endelig melde tilbage!

   Svar
 6. Hej
  God artikel og yderst brugbar, da jeg selv er løbet tør for det originale (åbenbart) filtre. Jeg har i den sidste tid sirligt stået og foldet almindelige kaffefiltre, så de blev næsten kegleformede, men det er bare ikke samme oplevelse, især ikke når morgenkaffebrygningen er nærmest religiøs 😉
  Er der nogle erfaringer med “kaffesokken”? Altså bomuldsfiltre?

  Svar
  • Hej Mathias, tak for de rare ord.

   Ja, det med at folde filtrene virker ikke særligt godt. Det gør altid ondt i hjertet, når jeg ser det på cafeer.

   Jeg har eksperimenteret med stof-filtre, men anbefaler det ikke. Det er ret besværligt at rense dem, og så skal de opbevares på køl når de ikke er i brug. Selv om man følger alle anvisningerne er deres levetid faktisk ikke så lang. Økonomisk er der ikke en stor gevinst ift papirfiltre.

   Der er nogen som mener, at man kan få fantastisk god smag ud af dem, men overordnet set er der mange gode grunde til at papir er foretrukket stort set overalt (undtagen lige i nogle små, autentiske japanske bikse 🙂

   Svar
 7. Hej 🙂

  Jeg overvejer at købe CoffeeSocks’ genanvendelige filter til min Hario V60 02. Har du nogen erfaring med det filter i forhold til nedløbshastighed og smag?

  Hilsen Carina☕

  Svar
  • Hej Carina,

   Jeg har ikke prøvet lige præcis dét mærke, men generelt har mine erfaringer med stof-filtre ikke været gode.

   De er besværlige at holde rene og at opbevare i længere tid, og du vil også blive nødt til at ændre din teknik/opskrift markant for at få lige så gode resultater. Det kan dog lade sig gøre. Generelt er der gode grunde til, at man meget sjældent ser cafeer bruge stof.

   Svar
  • Har leget lidt med deres ristnings-specifikke filtre, umiddelbart er light roast det jeg er mest skeptisk over for. Det minder lidt om det hollandske Hario filter. Medium roast-filteret er derimod virkelig godt. Kan ikke helt bestemme mig for om det også er bedre end Abaca.

   Svar
   • Det var også det jeg tænkte, da jeg læste, at flowet var begrænset i light roast.
    Jeg prøver nogle Abaca, skriv gerne, hvis du en dag finder ud af, at medium er bedre 😉

    Svar

Skriv en kommentar

14 Shares
Share14
Tweet
Share