100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Her er 3 skarpe espressokander

Der står en espressokande i de fleste italienske hjem. Og det med god grund. Den lille kaffekande laver nemlig en seriøs kop.

Bundsolid

Godt køb

  • Ny model
  • Italiensk mærke
  • Rustfri
Bialetti venus mocca kande

Top-design

  • Flot design
  • Antisprøjt
  • Italiensk kvalitet
alessi espressoka

Renato Bialetti gik bort for i 2016. Den italienske forretningsmand og kaffeentusiast blev 93 år gammel. I sin levetid nåede han at se sin fars opfindelse fra 1933 – den originale espressokande – blive en af verdens mest populære kaffebryggere.

Da Renato Bialetti overtog faderens firma, havde man kun solgt omkring 70.000 eksemplarer af espressokanden. I dag er der produceret omkring 330 millioner på verdensplan. Mange af dem takket være god marketing fra sønnikes side. Derfor var det helt på sin plads, at Renatos aske blev placeret i en gigantisk Bialetti-espressokande ved begravelsen.

En espressokande er stærk som tjære

På trods af den massive udbredelse af moka-kanden, som den også kaldes, i resten af verden, har den aldrig rigtig slået igennem i Danmark.

Herhjemme har vi foretrukket den traditionelle dryp-kaffemaskine eller stempelkanden. Og det er egentlig en skam. For en espressokande kan nogle helt unikke ting, der gør, at den stadig er relevant her under ‘den tredje bølge’.

bialetti espressokande

Den klassiske model fra Bialetti ser stadig frisk ud (Credit: Aadje - GFDL )


En espressokande kommer særligt til sin ret, hvis man vil have en stærk kop med masser af krop og smag. Her trumfer den filterkaffe uden problemer og sætter også stempelkaffe til vægs. Som navnet antyder minder kaffen mere om ægte espresso. 

Kaffen bliver brygget ved, at damp presses gennem fintmalet kaffe. Dermed kan der opnås en høj ekstraktion under pres. Resultatet er en kop, der smager stærkt – og på en eller anden måde italiensk.

Hipsterkaffes anbefaling er at finde nogle bønner, som er ristet fra en city+ og helt til sort espresso. Eksperimenter lidt og se, hvad du er til. Bruger du mælk i kaffen er espressokanden særligt god. Den mørke, brændte powersmag går fortrinligt til en latte eller cappuccino.

Kaffe brygget på espressokande er karakteristisk. Hvis en Hario V60-kaffe er nuanceret og følsom jazz, så er Bialetti-kanden nærmere hård rock med masser af overdrive. Med andre ord er det altså to stykker udstyr, som supplerer hinanden.

Her er vores tre favoritmodeller.

Klassikeren Bialetti

Bialettis espressokande blev første gang sendt på markedet i 1933, og den holder stadig i dag. Altså er der tale om en design-klassiker af de helt store. Det er et apparat, der har bygget milliarder af gode kopper kaffe. Vi giver den topkarakterer og varme anbefalinger med på vejen. 

Der findes en del lidt billigere kopier derude, men de er berygtede for hurtigt at blive utætte. Når den originale ikke er dyrere, end tilfældet er, så skylder man sig selv at gå efter den.

Pro-tip: En ‘Moka Express’, som modellen faktisk hedder, kan følge dig i årevis med den rigtige pleje. Undgå at bruge sæbe, når du vasker den; brug i stedet masser af varmt vand og køkkenrulle til at fjerne rester af kaffe-olie.

Se mere om modellen lige her.

Den runde moka-pot

Er du en mere skandinavisk hipstertype med matchende interiør og køkkenudstyr, så skulle du måske kigge lidt videre.

Bialettis model ved navn Venus er nemlig lige en anelse mere moderne i designet. Samtidig er den lavet i rustfrit stål af højeste kvalitet. Håndtaget er en anelse mere bekvemt i forhold til den originale Bialetti-kande, men ellers er der ikke nævneværdige forskelle.

Læs mere om det nye skud på stammen her.

BialettiVenus


Alessi Pulcina: Espressokanden i 2017

Der har været påfaldende få alternativer til Bialetti gennem tiden. Men måske kan den aldrende kande få noget tiltrængt konkurrence i form af en fræk og ny udfordrer?

Alessi Pulcina blev lanceret i sommeren 2015, og den har allerede taget vores designofile hjerter med storm her på redaktionen.

Designsproget er lige dele legoland og futurisme. Det er en kande der vil blive lagt mærke til både hjemme på køkkenbordet samt i dit Instagram-feed. 

Det er den italienske designer De Lucchi, som står bag kanden. Han er kendt som en af de store postmodernister fra 80’erne sammen med Philippe Starck.

Indvendigt ligner Pulcina end typisk espressokande – lige bortset fra, at den er designet, så den automatisk stopper brygning på det rigtige tidspunkt. På den måde undgår du at kaffen sprøjter fra tuden ved kogepunktet, som Bialettis originale version kan have en tendens til.

Se flere billeder af den smukke Pulcina.

alessiespressokande


Sådan bruger du en espressokande

Er du lidt mere til det vilde teknologiske udstyr? Så skulle du måske læse vores guide, så du kan finde en solid fuldautomatisk espressomaskine.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Bialetti Espressokande
Author Rating
51star1star1star1star1star

Skriv en kommentar

2 Shares
Share2
Tweet
Share