100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Her er Danmarks nye barista-champ: Alt om de danske kaffemesterskaber

Det danske barista-mesterskab bød på action, spænding og lækker kaffe. Få hele overblikket her. 

More...

Danmark har fået en ny barista-konge. Eller dronning skulle vi måske hellere sige. Det blev nemlig Sonja Zweidick fra aarhusianske La Cabra, som løb med den eftertragtede pris som Danmarks bedste barista. I finalen var Sonja oppe imod den tidligere vinder Søren Stiller Markussen fra Great Coffee samt Anders Kjærgaard fra The Coffee Collective. 

Dansk Kaffeshow var tilbage for fuld kraft i år efter flere år med mere nedtonede events. Showet blev afholdt på Centralværkstedet i Aarhus og stod på fra fredag til søndag. Der var masser af konkurrencer til at underholdende det neglebidende publikum. Derudover havde mange aktører fra den danske kaffebranche opsat stande, så man kunne få en snak eller smage nærmere på deres produkter. 

Skarpe finalister

​Det helt store opløbsstykke var selvfølgelig finalen i den traditionsfylde baristakonkurrence.

Anders Kjærgaard var første kombattant på scenen, og han leverede en meget fornem og personlig præsentation, der handlede om hans vej ind i specialkaffe med hjemmeristning i kælderen på Fyn.

Anders' uniform var en beigefarvet skjorte med kinakrave samt et diskret, navy forklæde. Skarp på den underspillede måde og måske med referencer til kollektivets åndelige leder, Klaus Thomsen

Espressoen var brygget på Coffee Collectives egen Jaime Casallas fra Huila i Colombia – en bønne, vi tidligere har lovprist.  

Cappuccinoerne blevet serveret uden de store armbevægelser; men dog ganske habilt. 

Signaturdrikken var en cappuccino med chai-inspiration. Altså smagt til med kardemomme, nelliker, kanel og te. Nu er vi ikke eksperter i kropssprog, men det så dog ud som om, at i hvert fald én af dommerne rynkede en lille smule på næsen af den drik.

Måske en tand for innovativt med indisk te i en kaffekonkurrence? 

Effektiv østriger

Den næste på scenen var østrigske Sonja Zweidick, der til daglig slår sine folder hos La Cabra. Hun har blandt andet har gjort sig bemærket i kaffe-verdenen som stifter af kvindekonferencen Barista Connect og som dobbelt vinder af den østrigske barista-titel. 

Sonja fokuserede mere på kaffen og mindre på de personlige historier i sin præsentation. Den samme kaffe skulle bruges til alle serveringer – nemlig den eftertragtede Sudan Rume-variant fra Las Margaritas i Colombia. Smagsnoter af bergamot, pomelo og pink grape blev dommerne lovet af sortklædte Sonja. 

Arbejdet ved espressomaskinen foregik tjept og strukturet, og i kombination med den tyskklingende accent gav det et indtryk af præcision. Omtrent som en BMW lige fra fabrikken. Et indtryk, som dommerne også lod til at dele. 

Signaturdrikken var en utroligt avanceret blanding, som blandt andet bød på kaffeolie, sirup fra kaffeblomsten samt coldbrew. Det hele blev serveret koldt på sifonflaske, og delikat så det ud. 

Geisha-fest fra Søren Stiller Markussen

Sidste mand på scenen var Søren Stiller Markussen. Han har allerede vundet konkurrencen fire gange før og er uden tvivl en af de mest erfarne konkurrence-baristaer herhjemme. 

Sørens præsentation handlede om den udsøgte og stjernedyre Geisha-kaffe. Med sig havde han Geisha-bønner fra henholdsvis Panama og Guatamala, og det var denne dualisme, som var omdrejningspunktet. Det må have kostet om ikke spidsen, så i hvert fald et par tandhjul fra en F-35. 

Søren havde til dagen valgt et lysebrunt forklæde af massivt læder, der stod flot til den klassiske hvide skjorte. Han satte espressoerne og cappuccinoerne foran dommerne med selvfølgelighed og præcision, og man fik indtryk af en mand, der hvilede i sine mange års erfaring. 

LÆS OGSÅ: Søren Stiller Markussens bedste tip til hjemmebaristaen

Signaturdrikken var igen Geisha-fokuseret – denne gang som coldbrew. De to geishaer havde fået lov at 'marinere' med hver deres signaturnote-frugt – altså bergamot og fersken. Denne væske blev blandet med et espresso-shot og serveret i et flot og stort vinglas. 

På trods af den fornemme indsats fra Søren, var det ikke nok til at hjemtage endnu et trofæ.

Da dommerpanelet havde voteret og afsløret deres stemmer, kunne Sonja Zweidick løfte hænderne i vejret og med tårer trillende ned ad kinderne modtage publikums hyldest. Hun får æren af at tage til Seoul i Korea for at forsvare de danske farver, når World Barista Championship afholdes i november.

Q&A med medarrangør Thomas Sigfred.

Thomas Sigfred er en legende i aarhusiansk kaffe. Han har tidligere stået bag Sigfreds Kaffebar og har i dag Sigfreds Kaffefabrik. Vi spurgte den erfarne barista, der i en årrække har været med bag scenen ved DM, hvordan han oplevede årets kaffemesterskab.

Først og fremmest tak for et flot event. Hvordan har det været sammenlignet med tidligere år?

Efter et par år, hvor det ikke har været så stort, er vi nu tilbage på samme niveau som tidligere, hvor det er meget større og mere publikum- og forbrugervenligt. Det har ligget os meget på sinde, at det skulle være fedt for publikum at komme og kigge og smage en masse kaffe.

Tidligere har man kunnet opleve at komme til sådan et kaffeevent og faktisk ikke få smagt noget kaffe, og det er jo kedeligt. Så nu har vi en brygbar, som bliver bemandet af Espressobars brugere, og samtidig har baristaerne, som har deltaget i konkurrencerne, også på skift lavet kaffe, så man har kunnet prøve noget af det samme, som de serverer på scenen. Det har været megafedt.

Hvordan har folk taget imod al den specialkaffe? Den kan jo godt være noget anderledes end det, de er vant til?

Jeg har ikke selv stået i brygbaren, så jeg kan ikke helt præcist sige, hvad reaktionerne har været. Men jeg havde selv en stand, hvor noget af det mest populære var en natural fra Guji i Etiopien, så folk er faktisk meget åbne.

En vigtig del af Dansk Kaffeshow er jo de forskellige konkurrencer. Var du overrasket over resultaterne? Her tænker jeg blandt andet på, at en top-barista som Søren Stilling ikke genvandt sin DM-titel.

Der kommer jo hele tiden nye unge kræfter, som ser anderledes på tingene, så det er nok meget naturligt, at de kommer og gør det godt til konkurrencerne. Der er mange, som kæmper hårdt for at udvikle kaffe, så det er jeg slet ikke så overrasket over.

Hvor vigtig er selve kaffen, og hvor vigtig er præsentationen i sådan en konkurrence?

Præsentationen er en rigtig vigtig del. Jeg kan ikke sige det helt i procenter, men det er en stor del af det. Man skal ikke bare finde en mester, men også en ambassadør for specialkaffe. Derfor skal man have servicegenet og kunne formidle kaffen på en god og behagelig måde. Det er utroligt vigtigt.

Kaffen skal selvfølgelig være god, men det handler i højere grad om, at det man siger, og det man serverer hænger sammen. Hvis man siger noget, som ikke er i koppen, så scorer den lavt. Så en kaffe kan godt gå hen og vinde i en bryggekonkurrence, selvom den ikke scorer i nærheden af 90 i SCA-regi. Det handler om at brygge perfekt og at kunne formidle korrekt

Hvordan klarer baristaerne presset på scenen?

Det er jo et kæmpepres. Du står foran nogle meget kompetente dommere og skal præstere. Så det er ligesom en eksamenssituation. Men generelt så klarer de sig godt, dem der har forberedt sig grundigt. Dem der virkelig satser på at komme i finalen har brugt enormt meget tid på performance-delen.

Hvis man gerne vil være en god barista, så skal man konkurrere. Læringskurven for de her konkurrencer er så stejl, at det er en af de mest effektive måder, hvis man vil blive bedre. 

Kunne man se nogle nye tendenser til Brewers cup? Jeg bed mærke i Aeropress og østafrikanske kaffer?

"Tendensen er, at de kører den safe. Det er de samme typer af kaffe, der er blevet brugt de sidste mange år. Så der var ikke noget nyskabende ved det, jeg så til konkurrencen. Det handler om at byde ind med noget, der har velsmag. I miljøet omkring specialkaffe vil vi gerne have folk til at forstå, at kaffe er en frugt, og derfor bruger man som regel nogle kaffer med meget frugtsmag."

Hvad var dit indtryk fra cupping-konkurrencen?

Det var lidt et wildcard der gik hen og vandt, og det er jo forfriskende. Som arrangør går man desværre glip af at se mange ting. Jeg stod ude bagved og bryggede de her 500 kopper kaffe, der skulle bruges til konkurrencen, så jeg kunne høre, hvad der foregik, men ikke se det.

De første kaffer er nemme i konkurrencen, og så bliver de sværere undervejs. Det kan i princippet være to marker fra samme farm i den sidste kop – der skal man sgu være skarp.

Hvad har det mest interessante været ved årets event?

"Det har været fedt, at der kom mange mennesker, og også at der var nogle nye deltagere. Nummer 3 ved Barista-DM, Anders fra The Coffee Collective, havde ikke været med i selve barista-konkurrencen før, så det var godt at se ham klare sig flot. Og så var det dejligt at møde folk og samle branchen. I lørdags havde vi DM i Irish Coffee, så det er lidt mere loose end det, der foregår om dagen. "

Ung baristamester og irsk kaffe

Udover den store barista-konkurrence blev der traditionen tro også dystet i flere andre discipliner. I brygningskonkurrencen fik Cristian Vincenzo Emile Scigliano fra The Coffee Collective en førsteplads, mens Jonas Kristensen fra MokkaHouse og  Esben Piper fra La Cabra kom ind som nummer to og tre. Jonas havde en kaffe fra det lidt upåagtede kaffeland Honduras med til finalen, mens de to andre finalister brugte bønner fra henholdsvis Etiopien og Kenya. 

​I cupping-konkurrencen præsterede Frederick Kjærulff-Schmidt fra Original Coffee en uventet, men solid sejr. Hele 18 var tilmeldt i disciplinen, hvor man bliver præsenteret for tre kopper ad gangen og skal udpege den, som skiller sig ud.

Frederick ramte rigtigt med alle sine kopper og skal nu deltage i verdensmesterskabet i Budapest i juni, hvor han i øvrigt får følgeskab af Cristian Vincenzo. 

​Andenpladsen i kaffesmagning gik i øvrigt til Søren Pehrson fra Risteriet, som sidste år blev nummer 1.

Hjemmebaristakonkurrencen er et andet populært tilløbsstykke. Den blev i år vundet af den blot 17-årige Viktor Kristensen. Godt at se, at talentmassen i dansk kaffe er stor! 

Ved et afterparty hos Sigfreds Kaffefabrik blev der også fundet en dansk mester i Irish Coffee. Anders Holm Milo kan bryste sig af denne titel det kommende år. 

Er du tørstig efter endnu mere nyt fra Dansk Kaffeshow 2017? Så tjek eventets Facebook-page ud, hvor der blandt andet er streaming fra alle konkurrencerne

Dansk Kaffeshow er blevet til i et samarbejde mellem SCAE Danmark og Espressobar. ​

Skriv en kommentar

22 Shares
Share22
Tweet
Share