100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Clever Coffee Dripper: Gimmick eller genial?

Et nyt filter vil gøre det lettere at lave lækker kaffe. Men fungerer det nu også som lovet? 

More...

Anmeldelse af: Clever Coffee Dripper

Brug: Filtertragt

Pris

En af de billigste bryggemetoder.

Ydeevne

Et alternativ til pour over, som giver masser af smag.

Brug & Design

Let at bruge, minimal rengøring. 

Vi kan lide: 

– Har unik 'lås' der gør det let at brygge kaffe

– Praktisk ved rejser og camping

– Enkel at bruge

Minusser: 

 – Kan dryppe en anelse

– Papirfilter skal vaskes meget grundigt.

Referat: Clever Coffee Dripper er et interessant nyt alternativ til filterbryggere som Hario V60. Den kan brygge formidabel kaffe, og så er den enkel at bruge. 

 Bedste pris: 195 kroner

Det er nok de færreste kaffedrikkere i 2017, der ikke i et eller andet omfang enten kender til eller ligefrem er store fans af pour over-filtre.

Særligt Hario V60 og Kalita Wave bliver idoliseret i gentrificerede nabolag i kosmopoler verden over.

Derfor vil de fleste, der ser en Clever Coffee Dripper tænke:

Hvad i al verden skal jeg bruge det til? Det ligner jo bare endnu et wannabe Hario-filter

Okay, ja. Det tænkte jeg faktisk også selv. Men jeg gav Clever en chance, og det var heldigt. Clever er nemlig et overraskende kløgtigt bud på et pour over-filter uden for mange dikkedarer. 

Vi har leget med filtret i en måneds tid og er klar til at komme med vores vurdering.

Clever ligner på overfladen et helt normalt kaffefilter

Udseende og funktion

Clever ligner umiddelbart et old-school Hario V60 filter i transparent plastik. Men kun på overfladen: dykker man lidt ned i materien, så vil man hurtigt se, at Clever Coffee Dripper adskiller sig på et par centrale områder.

Filtertragten har en fornuftig vægt i hånden. Det er ikke tungt, men samtidig virker det heller ikke billigt eller som om, at det let vil gå i stykker.

Hvor Hario V60 har en helt rund form, så er Clever formet som det klassiske Melitta filter. Det er på sin vis en positiv ting, det betyder nemlig, at du kan bruge alle mulige slags filtre, som du kan finde hos din lokale købmand.

Som regel er de meget billigere end de typisk 40-80 kroner, man må smide efter de dyre luksusfiltre fra Kalita, Chemex og Hario.

Det helt påfaldende ved Clever, og det som gør, at filtret lever op til sit navn, er, at den har indbygget en lille lås i bunden af filtret. Det vil sige, at bryggemetoden er radikalt anderledes end rivalerne; ja, faktisk kan man dårligt kalde det det et pour over filter.

Filtret har en snedig siliikonelås i bunden, så filtret er lukker tæt med mindre, du anbringer det på en kop

Brygningen fungerer på den måde, at man hælder vand i filtret sammen med kaffen og derefter lader den trække nogle minutter. Når tiden er gået, stiller man filtertragten op på en kop eller kande, hvorved ‘låsen’ lader den bryggede kaffe passere ud gennem filtret og ned i koppen.

Man får altså såkaldt 'full immersion'-brygning, som vi kender det fra stempelkanden, men med den rene smag fra filter. Ikke helt tosset. 

Clever Coffee Dripper i daglig brug

Det lyder jo alt sammen meget godt, men hvordan fungerer det så i det daglige?

Lad mig være ærlig: De første par kopper, jeg bryggede, smagte ret forfærdeligt. Det var særligt underekstraktion, som var problemet her. Der findes en del opskrifter online, men det var først, da jeg selv begyndte at nørde med ratio og kværnegrad, at det lykkedes mig at brygge en solid kop.

Når man er vant til metoder som V60 og Wave, skal man pludselig i gang med en helt anden fremgangsmåde, som er mere ‘hands off’ – det kan faktisk være lidt af en udfordring i starten. Men efter nogle morgener med Clever begyndte jeg faktisk at sætte pris på den lidt mere laissez-faire bryggestil.

I stedet for at hælde sirligt op med en speciel hældekande, kan man mere eller mindre bare pøse vandet på, og lade det stå og trække. På den måde får man lige et par ekstra minutter fra morgenstunden, som kan bruges til at hælde en skål havregryn op (eller hvad du nu har af morgenritualer).

Opskrift: Clever Coffee Dripper

 • Fold dit papirfilter; først i siden, derefter i bunden, begge kanter samme vej.
 • Placer det i din Clever og skyl det med kogende vand, så den væmmelig papirsmag forsvinder.
 • Kværnegrad: Lidt grovere end V60
 • Brug 1:15 ratio - et godt mål er 26,6 gram kaffe / 400 gram vand.
 • Bloom: hæld 70 gram vand på og vent 30 sekunder.
 • Hæld derefter resten af vandet på.
 • Rør rundt i overfladen med en ske fem gange (hælder du vand på med en præcisiontud, kan du springe dette trin over).
 • Vent 2 minutter (brug en timer) og sæt filtret op på din range server eller kop. Lad kaffen køle ned.

Da jeg først havde eksperimenteret mig frem til en fornuftig opskrift blev resultatet fra Clever’en også overraskende godt.

Det var som om, at der var en anelse mere krop i kaffen i forhold til en V60, men måske lidt på bekostning af nuancerne i syrligheden. Overordnet set, dog en meget lækker kop-profil.

Jeg havde dog også flere situationer, hvor kaffen blev trukket for længe. Den helt store udfordring med Clever er at finde balancen i trækketid og kværnegrad. Kværner man en anelse for fint, så vil man ofte opleve at vandet løber igennem i sneglefart. Og det er altså ekstremt frustrerende at se på. Om morgenen når man virkelig har brug for sin kaffe, så er det altså det sidste man gider at vente på.

Du bør brygge i en range server, men kop kan til nøds gå an

For at undgå tilstopning er der flere ting, man må være opmærksom på. Kværnegrad er det oplagte – her bør man kværne lidt grovere end til V60 – altså lidt hen i retningen af groft bordsalt.

En anden fejlkilde kan være, hvis din kværn producerer meget mikrostøv – det der kaldes ‘fines’ på engelsk. Disse små partikler kan have en tendens til at sætte sig på filtret som en slags ekstra lag, som forsinker udløbstiden markant.

For at undgå det, anbefaler jeg, at man kun rører en enkelt gang i filtret og ikke flere gange, som man ser blandt nogle opskrifter.

En sidste fejlkilde kan være i selve måden, man folder filtret på. Jeg fik de mest konsistente resultater med et klassisk fold – først i siden, derefter i bunden – begge pegende den samme vej.

Clevers kløgtige lås set fra bunden

Plusser ved Clever Coffee Dripper

Når først man har vænnet sig til Clever, er det en utroligt let måde at brygge på. Kaffen smager fantastisk, når man har identificeret de rette justeringer.

Det er også en kærkommen besparelse, at man ikke løbende skal købe ekstremt dyre papirfiltre, som tilfældet er med en række af konkurrenterne.

Clever er faktisk så let at gå til og kræver så få yderligere investeringer sammenlignet med andre filtermetoder, at det pt vil være den løsning, som jeg vil anbefale nybegyndere i kaffeverdenen.

Sammenlignet med en stempelkande, V60, Aeropress og hvad de ellers hedder, så får man masser af bang for buck, og man kan sagtens brygge god kaffe uden at have nørdet hældeteknik, ekstraktion, TDS og så videre.

Sådan ser en fornuftig brygning ud, efter alt vand er løbet igennem. Læg mærke til den jævne fordeling af mikrostøv og helt flade bund. 

For mig at se så har Clever en kæmpe berettigelse i gadget-samlingen – måske særligt når det kommer til kaffe-elskeren, der ofte er på farten.

Jeg har nu haft den med på både ferie og camping og i begge situationer slog det konkurrenterne med flere længder. Hario V60 kan man godt rejse med, men som de fleste, der har prøvet det vil sige, så er det ikke helt optimalt uden præcisionshældekande og range server. Aeropress er populær, men selve kapaciteten er lille, og personligt er jeg også mere til smagen af filterkaffe.

Clever kan brygges uden hældekande, der er ikke sådan lige fare for at den går i stykker, når man har den i sin kuffert, og hvis du skal brygge til flere end dig selv, er der heller ikke noget i vejen for, at du flytter den frem og tilbage mellem kopperne. Først 10 sekunder på den ene kop, så 10 sekunder på den anden, indtil du er færdig med at brygge. Det er lavteknologisk, men det virker.

Mindre heldige ting 

Der er par småting, som trækker ned i det overordnede regnskab for Clever. Hvor det er kærkomment, at papirfiltrene er billige, så er det også irriterende, at de som regel ikke er af særligt høj kvalitet. Det betyder, at du skal bruge lang tid på at rense dem med kogende vand.

En anden ting som kan være lidt frustrerende med Clever er, at gummiventilen i bunden ikke altid er helt tæt, hvis du flytter på filtret. En smule kaffe kan passere i gennem. Det hører dog til småtingsafdelingen.

Alternativer?

Der er masser af filter-modeller på markedet i dag. Ingen af dem gør dog helt det samme som Clever. De fleste forbrugere vil nok være godt dækket ind med V60 og Kalita Wave, men vil du gerne nørde eller have muligheden for at lave enkel, men god filterkaffe på din rejse, så er Clever lige nu den bedste løsning efter vores mening. 

Konklusion: test / anmeldelse af Clever Coffee Dripper

Jeg var forholdsvist skeptisk, da jeg gik i gang med at bruge Clever, men efter et par dårlige kopper i begyndelsen, har jeg haft masser af gode kaffeoplevelser med det kløgtige filter. Særligt på forskellige hotelværelser har der været en stor fornøjelse at kunne lave enkel og lækker kaffe en del morgener, hvor V60 ville have været mere frustrerende at arbejde med.

Se mere info om Clever her

Summary
Review Date
Reviewed Item
Clever Coffee Dripper
Author Rating
51star1star1star1star1star

2 kommentarer til “Clever Coffee Dripper: Gimmick eller genial?”

 1. Hej
  Du anbefaler, at man brygger i en range server, men er der en der passer specifikt til aflever Dripper? Det kan jeg ikke umiddelbart finde online. Eller kan du anbefale en anden, der kan passe til?
  /Clara

  Svar
  • Den typiske Hario V60 server vil passe. Og også mange andre modeller fra eksempelvis Kalita og Kinto. Der er dog nogle enkelt karafler, der har en lidt for stor åbning.

   Svar

Skriv en kommentar

26 Shares
Share26
Tweet
Share