100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Anmeldelse: A Film About Coffee

‘A Film About Coffee’ er en dokumentar med stor kærlighed til sit emne. Resultatet er en flot, men ukritisk meditation over specialkaffe.

Hvis denne blog skulle laves om til en film, så skulle den ligne ‘A Film About Coffee’.

Lad os bare sige det med det samme: Vi er begejstrede. Her er tale om en film, der er hipster med stort H, og som samtidig er flot som bare fanden.

Som titlen mere end antyder, så handler dokumentaren om kaffe. Men det er ikke hvilken som helst slags kaffe. Instruktør Brandon Loper har valgt et konsekvent fokus på ‘third wave coffee’ gennem hele filmen. Kaffen er den ultimative hovedperson – stjernen som det hele handler om.

‘A Film About Coffee’ er en moderne dokumentarfilm. Her er ingen fortæller-stemme, i stedet får centrale aktører i specialkaffeverden lov til at komme med deres bud på, hvad kaffe er, og hvor det er på vej hen. 

Filmen starter med meditative billeder af brygning på siphon. Dernæst bliver specialkaffe beskrevet af en række centrale aktører fra den amerikanske kaffeindustri.

A Film About Coffee havde premiere i 2014, men er for nylig blevet tilgængelig som leje-film hos Vimeo.  

Kaffe – luksus eller en dagligvare?

Specialkaffe er et relativt nyt fænomen, som står i skærende kontrast til blot at se kaffe som en dagligvare. Når noget bliver masseproduceret og gjort til en dagligvare, så forsvinder det unikke. Det er godt for supermarkeder og købmænd. Men det betyder blandt andet, at forbrugeren får et kedeligt produkt, og at farmerne ikke har mulighed for at få en fair pris for deres arbejde, forklarer Peter Giuliano fra Specialty Coffee Association America.

Efter introduktionen går turen til Rwanda. Her får vi fantastiske luftbilleder af kaffefarme og bjerglandskaber. Stumptown Coffee Roasters fra Portland, Oregon har i flere år handlet med de samme farmere fra Huye Mountain i det østafrikanske land.

Da farmerne har problemer med vandforsyningen træder det amerikanske kaffefirma til og støtter hele lokalsamfundet økonomisk. Det er rørende uden at være for meget af det gode, og man får faktisk indtryk af, at specialkaffe er med til at skabe et bedre liv for kaffebønnerne.

Vi får også indblik i, hvordan farmerne processerer bønnerne efter plukning. Her har instruktør  Brandon Loper fået nogle fantastiske billeder i kassen af afrikanere, der synger og danser, mens de med fødderne forsøger at fjerne frugtkød fra bærrene. Lidt som man forventer, at det foregår på et vinslot i Frankrig.

Efter tour de forcen af stærke sekvenser i Afrika, føles det lidt som en nedtur at bevæge sig tilbage til ‘talende hoveder’ i USA. George Howell fra Cup of Excellence fortæller om cupping og filterkaffes overlegenhed på et kedeligt kontor, og det bringer ikke afgørende nyt med sig. Heller ikke James Freeman fra Blue Bottle Coffee løfter sin sekvens til de store højder. Okay,  vi forstår, at han er fascineret af siphon som bryggemetode, men hvad er det, der er så godt ved den slags kaffe udover, at det ser flot ud, når man brygger? Det får vi ikke helt svar på.

A film about coffee

Espresso er for bad boys på motorcykel

Filmen tager derefter hul på en ny akt. Vi skal tale espresso. Instruktør og manuskriptforfatter Brandon Loper forsøger sig her med lidt af en skarpvinkling. Hvor filterkaffen bliver beskrevet som en holistisk, nuanceret og mild oplevelse, så sættes espressoen i scene som kaffens bad boy. Pludselig er vi i Japan, hvor vi besøger den gennemført excentriske barista og caféejer Katsu Tanaka.

“Espresso er ikke en drik. Det er en slags stof. Du bliver inviteret til en anden verden, ligesom med et stof,” siger han.

Og så er scenen ligesom sat. De efterfølgende scener viser Tanaka på en motorcykel og hans rå New Yorker-inspirerede kaffebar. Den japanske barista står også for filmens eneste comic relief, da han siger, “Lige meget hvad… kaffefolk bør være sexede.”

‘A Film About Coffee’ fungerer helt klart bedst, når vi besøger de eksotiske egne. Derfor er det en nedtur af de helt store at blive taget med til barista-konkurrence i USA. Her på bloggen har vi et rimeligt prætentiøst og højtragende forhold til kaffe, men vi måtte alligevel krumme tæer, under en scene med en barista fra ‘Counter Culture Coffee’.

Den skal vi heldigvis ikke dvæle ved for lang tid, for snart er vi i Honduras. Igen er der luftbilleder (antageligt optaget af en drone?), kaffeplanter og lokale med store smil og ditto autencitet. Vi ser dem få lov til at smage deres egen kaffe tilberedt som espresso for allerførste gang. Ret så rørende.

Den sidste scene med den pensionerede japanske barista-legende ved navn Daibo er ganske enkelt film-poesi. Stærk afslutning.

Brandon Loper coffee
Der er masser af smukke landskabsbilleder i filmen.

En æstetisk meditation

Instruktør Brandon Loper har kun en enkelt anden film på CV’et – nemlig Unwieldy Beast, der handler om en gademusikant fra San Francisco. Han ryster dog ikke på hånden, når det kommer til at orkestrere en episk fortælling om kaffe og bortset fra enkelte overflødige scener, så flyver tiden afsted den gode time, filmen varer.

I pressematerialet beskrives filmen som en ‘meditation over kaffe’, og det er en ganske korrekt betegnelse. Filmen er hverken kritisk, historisk eller videnskabelig. Vi får ikke rigtig noget svar på, hvorfor kaffe er så fantastisk. Mange tekniske aspekter bliver der skøjtet let henover. Mon ikke de fleste kaffe-begyndere stadig har en hel del spørgsmål i forhold til, hvad fermentering, vask/naturlig proces går ud på efter at have set filmen?

Til gengæld er ‘A Film About Coffee’ eksemplarisk filmet og komponeret. Den er en æstetisk nydelse. Selve lydsiden er uhørt god – særligt de afrikanske scener bliver ledsaget af medrivende musik.

Hvis du allerede elsker kaffe, så vil du også elske ‘A Film About Coffee’. Filmen har dog også en række interessante pointer for de uindviede og kan måske være med til at åbne endnu flere øjne for specialkaffe.

Karakter: ‘A film About Coffee’ får karakteren 4,5 på hipsterskalaen.

Er du interesseret i flere detaljer, så er iMDB et oplagt sted at starte.
[schema type=”review” rev_name=”A Film About Coffee” author=”Hipsterkaffe” user_review=”4.5″ min_review=”1″ max_review=”5″]

Skriv en kommentar

0 Shares
Share
Tweet
Share