100% gennemsigtighed: Vi er finansieret gennem reklame-links. Når du køber et produkt ved hjælp af links her på siden, er du med til at støtte vores arbejde. Læs, hvordan det fungerer lige HER.

 

Stempelkande: Her er de bedste | Stor guide / test

Stempelkaffe er ved at blive hot igen. Vi kigger nærmere på nogle af markedets mest interessante modeller her.

En stempelkande er for mange et uundværligt redskab, når der skal brygges kaffe. Det er ikke så mærkeligt. Den kan nemlig lave rigtig god kaffe, og så er den samtidig uhyre praktisk. 

Stempelkander kommer i mange forskellige udgaver. Der er de helt billige og basale modeller som mest består af plastik og glas, og så er de dyrere og mere avancerede udgaver, som på den ene eller anden måde skiller sig ud. 

Her kan du se vores favoritmodeller. Læs videre for det fulde overblik. 

Bundsolid

Testvinder

Flot design

bodum chambord

bodum chambord test

espro press

espro press

Stelton Theo

  • Stor kapacitet​​​
  • Let at rengøre
  • Klassiker
  • Holder på varmen
  • 'Ren' smag​​​​
  • Innovativt design
  • Smukt design 
  • Stentøj
  • God størrelse

Det skal du holde øje med 

Materiale

Noget af det mest afgørende, når det kommer til stempelkander er materialet. Næsten alle modeller benytter sig i et vist omfang af glas. Det er dog værd at overveje, hvor godt glasset er beskyttet mod knubs og stød. 

Med et mærke som Bodum er det let at finde en ny glaskolbe at sætte i, men for mange mindre kendte fabrikanter kan det være svært at finde en erstatning, hvis uheldet er ude. 

Filtreringsgrad

En oplagt ting at holde øje med er kvaliteten af selve filtret/stemplet. Hvis det ikke sidder stramt til nede i kanden, vil der med stor sandsynlighed komme grums i din endelige kop. Samtidig bør det fine metalnet i filtret virke stærkt. 

Design

Du kan finde modeller, som vil klæde et hvert morgenbord, og så er der dem, som er knap så pæne. En kvalitetskande, der kan lave god kaffe mange år fremover, er faktisk ikke så dyr, så vælg én, der også er nydelig at se på.  

Størrelse 

Hvem skal du brygge kaffe til? Hvor ofte? Det er spørgsmål, du bør stille dig selv. Stempelkaffe er en meget enkel måde at brygge kaffe til større selskaber. Til gengæld er det ikke helt optimalt at skulle stå og bakse med den store 1-liters model, hvis man bare vil lave en enkelt lille kop til sig selv. 

Hvor godt holder den på varmen? 

Nogle modeller holder snildt kaffen varm det meste af dagen, mens andre bliver lunkne på en halv times tid. Hvis du har behov for at holde kaffen varm i lang tid, bør du gå efter en model som Espro Press eller en af Bodums termostempelkander.  


Hipsterkaffes favorit-modeller: 

Stelton Theo

Stelton er et klassisk dansk mærke, som i mange år var synonym med den aflange termokande, man så på bordene i mange mødelokaler. 

Men de seneste par år er det som om, at firmaet har satset på et nyt og friskere design. Det er Stelton Theo et glimrende eksempel på. Det er en flot, flot kande som ikke ligner de andre på markedet. 

Selve kanden er støbt i mat sort stentøj, hvilket er et plus i forhold til de mange stempelkander, der er lavet i glas, og som derfor har det med at have en begrænset levetid. Et andet plus er, at den holder bedre på varmen end de fleste andre modeller på markedet. 

Det er den canadiske designer Francis Cayouette, som tidligere har arbejdet sammen med Ikea og Normann, der står bag den nye model. 

Stelton Theo har en volumen på 0,8 L, hvilket gør den velegnet som kande i hverdagen, når du skal lave kaffe til dig selv eller familien. 

Men en pris på under en plovmand, er den endda i samme prisleje som de fleste andre modeller på markedet. 

Kort sagt:

Stelton Theo har et nyt og friskt design, som skiller sig ud uden at vække opsigt. Samtidig er den funktion og solid – to vigtige egenskaber for en stempelkande. 

Se flere billeder lige her

Bodum Chambord

Når man taler stempelkander, så er det svært ikke at sende en tanke i retning af Bodum Chambord. Bodums kande er ganske enkelt en designklassiker på linje med PH-lamper og Arne Jacobsen-stole.

Firmaet blev grundlagt i København af Peter Bodum i 1944. I de første producerede virksomheden køkkenudstyr, men da man i 1974 lancerede den første kande til stempelkaffe blev succesen så overvældende, at kaffe og te siden har været omdrejningspunktet.

Det er lidt af et tilfælde, at Bodum er særligt kendt for Chambord-kanden. Modellen er nemlig slet ikke designet af virksomheden. I stedet er det et fransk design, som er blevet produceret af et lille firma fra Normandiet siden 50’erne.

Bodum købte virksomheden for at få fingrene i designet tilbage i 80’erne, og resten er historie.

espropress

Den lille udgave af Bodum Chambord versus den lille Espro Press. 

I daglig brug: Test

Du har med al sandsynlighed prøvet at brygge på en Chambord før. Det er en kande uden overflødige funktioner, som holder sig til det essentielle.

Bodum-kanden holder ikke kaffen varm i speciel lang tid, men hvis der bare skal være varm kaffe til morgenbordet, så gør den sit job fint. Vil du gerne have varm kaffe senere på dagen, så bør du bruge en termokande efter brygning. 

Bodum-kanden kan brygge forholdsvist rent og næsten uden grum i koppen. Her er det særligt dine evner som kaffebrygger, der er afgørende, samt hvordan din kaffekværn præsterer. 

Chambord er uden tvivl pæn og nydelig, men designet er måske næsten for velkendt. 

En anden ulempe ved Chambord-designet er, at glasset er meget eksponeret og let at ødelægge. Det er godt nok muligt at købe glas til erstatning hos mange isenkræmmere, men det er alligevel noget man bør have med i overvejelserne, inden man køber en kande. 

Kort sagt:

Er du til det velkendte og klassiske? Og fumler du ikke for meget i køkkenet? Så er Bodum Chambord noget for dig.

Se anmeldelser af kanden lige her.


La Cafetière Boheme


la cafetiere


Baggrunden:

La Cafetière er et italiensk mærke som de senste år har vist sig som et alternativ til Bodum og Bialetti, når det kommer til kaffeudstyr. Firmaet har ikke haft de mest originale designs, men det er La Cafetiere nu ved at ændre på med Café Boheme, som på én og samme tid er både simpel og elegant

I daglig brug:

Café Boheme er på trods af sit flotte og moderne ydre stadig en traditionel stempelkande langt hen ad vejen. Den har et metalstempel i tre dele med tyndt metalstof uden på et mere grovkornet metalfilter.

Denne metode er der ikke som sådan noget i vejen med, men det kræver, at man kværner og brygger præcist, hvis ikke man vil have grums med i koppen, når der skal drikkes. 

Kanden er lavet af dobbelvægget borosilikatglas, så kaffen holdes varm i længere tid. Det betyder også, at kanden ser ret fornem ud, når man brygger, da kaffen nærmest ‘svæver’.

Med en kapacitet på lige under én liter passer den rigtig godt til de fleste situationer. Den er stor nok til et lille selskab, men ikke for stor til at brygge en morgenkande til sig selv.

Kort sagt:

La Cafetiere har lavet en kande, som giver nyt liv til stempelkaffen uden at glemme traditionerne. Vil du have en anden kaffebrygger, som ikke står i de fleste danske hjem, så er denne et rigtig godt bud. 

Se flere billeder af den flotte model lige her.


Espro Press

stempelkande guide

Espro er et canadisk firma, der står for en af de største nyskabelser inden for stempelkaffe de seneste mange år.

Selvom Espro er et nyt firma, så tager man kaffen meget seriøst. Udover stempelkanden er der kun to andre produkter i sortimentet: en kande til at steame mælk og en tamper til espresso. 

Espro har høstet en del ros de seneste år på grund af Espro Press.

I daglig brug:

Hvor langt de fleste stempelkander benytter sig af det samme metalfilter, som vi kender fra blandt andet Bodums kander, så har Espro gentænkt det hele fra bunden. Det er der kommet et helt nyt design ud af. Filteret betstår af to dele der er henholdsvist 9 og 12 gange finere end det typiske metalfilter.

Udenom stempelfiltret sidder en silikonering, der gør at stemplet slutter helt tæt med kanden og ikke tillader kaffegrums at komme med ud ved ophældning.

Resultatet er, at Espro producerer en stempelkaffe, som er ren og klar. Med eksempelvis en Bodum-kande er det nærmest umuligt at undgå en lille smule mikro-grums i bunden af din kop eller endda små bønneflager her og der. Espro lader kaffeolierne passere, men stopper grums. Det giver god mening.

Denne video giver et godt indblik i, hvordan Espro fungerer.

En anden ting, som vi her på bloggen bifalder ved Espro, er det nydelige design. Kanden er helt i dobbeltisolerende metal og samtidig er den flot og robust i modsætning til eksempelvis Bodum Chambord eller andre kander, hvor glas er det dominerende materiale.

Kaffen holder sig varm i op til to timer med Espro, og på grund af designet bliver kaffen ikke overtrukket – eller overekstraheret, som det hedder i kaffekredse. 

Kort sagt:

Espro er af god grund blevet et udbredt og anerkendt mærke de senste par år. Det er ganske enkelt en af de største innovationer inden for stempelkaffe de sidste 30 år.

Se flere billeder lige her

Vi har tidligere testet stempelkanden fra Espro og var ved den lejlighed vældigt imponerede. Du kan læse hele testen lige her

Summary
Review Date
Reviewed Item
Stempelkande test
Author Rating
51star1star1star1star1star

En kommentar til “Stempelkande: Her er de bedste | Stor guide / test”

Skriv en kommentar

7 Shares
Share7
Tweet
Share